Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пехота и авиация в боен юмрук

[post-views]

Като истински боен юмрук действаха Сухопътните войски и Военновъздушните сили в заключителния етап на учението „Мирен страж 14”. Тежката бойна техника огласи с грохот и стрелкови канонади полигон „Ново село”. По време на учението беше извършена сертификацията на четвъртата батальонна бойна група (ББГ) от състава на 61-а механизирана бригада в Карлово.

Общо 648 военнослужещи участваха в полигонното изпитание на силите.

Хората действаха с 221 единици техника. Тя включваше 83 броя бронетанкови машини, 133 единици автомобилна техника и 5 авиационни средства.

Офицер, планиращ учението беше командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, офицер, провеждащ учението – командирът на 61-а бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, а директор на учението – заместник-командирът на 61-а бригада полковник Христо Андреев.

В състава на участващите формирования бяха 3-и механизиран батальон, рота „Защита на силите”, взвод „Военна полиция”, HUMINT-група и отделение „Административно”, всичките от 61-а бригада, взвод специални сили и отделение „Специални операции” от 68-а бригада „Специални сили”, тактически екип за психологически операции и отделение „Психологически операции” от 78-и батальон за гражданско-военно сътрудничество, географско обслужване и психологически операции.

Идеята на учението беше да се направи цялостна оценка на способностите и готовността на щаба и формированията та 4-ата ББГ да развръщане и участие в съвместни операции със съюзниците от НАТО. Организацията и цялостният ход на учението бяха в пълно съответствие със стандартите на силите на Съюзното командване по операциите на алианса (ACO FS Vol.VII – „Combat Readiness Evaluation” (CREVAL), като се прилагаха разработените стандартни оперативни процедури за планиране и провеждане на операции в многонационална среда. Конкретната тема на учението беше „Участие на ББГ при воденето на отбрана от механизирана бригада в отбранителната операция на СВ за осигуряване развръщането на многонационални съвместни оперативни сили”. За първи път в подобни учения ББГ имаше „противник”. Тази роля също се изпълняваше от военнослужещи от 61-а бригада. Така беше разиграно двустранно учение, което вдигна градуса на учебното напрежение и превърна проявата в състезание на бойния дух и професионализма на воините.

С грохот на полигона навлезе тежка техника на Сухопътните войски – бойни машини на пехотата, танкове, хамъри. Всички дула бълваха огън срещу „врага”.

Два самолета Су-25 от ВВС осигуриха подкрепа за действията на пехотата от въздуха. В различните етапи на учението над бойното поле кръжаха и изпълняваха специфични задачи хеликоптери Ми-17 и „Кугар”.

Из пресечения релеф бойците от ББГ представиха водене на отбранителни бойни действия, маньоври, настъпление. Подразделенията участваха в провеждане на кордонно-издирвателна операция, в операция по евакуиране на цивилното население, както и в осигуряване на защитата на предна оперативна база.

В хода на бойните действия ББГ представи неутрализиране на провокативни действия, блокиране и унищожаване на въоръжени и терористични формирования чрез кордонно-издирвателни и рейдови операции. Бойците осигуриха свобода на придвижване и защита на линиите и комуникациите, както и на оперативните бази.

Извършени бяха операции за неутрализиране на импровизирани взривни устройства, както и за евакуиране на цивилно население. Представени бяха и действия по превенция, защита и възстановяване преди, по време и след възникване и развитие на събитие с ядрено, химическо и биологическо замърсяване.

По време на учението беше осъществена медицинска евакуация и операции за евакуиране на повредена техника. В края на учебния екшън над полигона полетя и малък безпилотен разузнавателен самолет, който вече е на въоръжение в 61-а бригада.

Участниците в учебната „битка” бяха оборудвани с датчици и трансмитери на лазерната система за обучение DITS, с която безпогрешно се отчитаха попаденията и реалистично се определяше представянето на подразделенията и отделните бойци. Но извън тази система за отчитане и контрол на действията на подразделенията, основните усилия на участниците бяха насочени към отличното представяне на четвъртата ББГ.

Затова и накрая всички заслужено се чувстваха победители. Защото с действията си на полигона бойците и командирите от 4-ата ББГ напълно заслужиха своята сертификация.

iasni_horizontiЯсни хоризонти пред бригадата

Предизвикателствата са ясни за нас, като военнослужещи пред нас хоризонтите са ясно дефинирани, каза командирът на 61-а бригада бригаден генерал Димитър Шивиков.

По думите му обучението на карловци следва обичайния си усилен ритъм. След „Мирен страж 14” наред е учението със зенитно-ракетния дивизион. През последната седмица на юни започва сертификацията на батальона за логистично осигуряване.

Малко отдих – юли и август, и септември – с нови сили, с нови надежди, с ново настроение, продължаваме другите две сертификационни учения, поради факта, че цялата бригада е декларирана за нуждите на НАТО, а от тази година – и към въоръжените сили на Европейския съюз, изтъкна бригаден генерал Шивиков. Той също похвали демонстрираното на полигона единодействие с ВВС за медицинската евакуация и за непосредствената авиационна поддръжка. Това е един добър пример за едно отлично взаимодействие, изтъкна бригаден генерал Шивиков.

Той представи пред журналистите командира на 4-ата ББГ подполковник Деян Дешков, който е командир на трети механизиран батальон в 61-а бригада. Познавам го повече от 10 години, млад, изключително добре теоретически подготвен офицер, изтъкна бригаден генерал Шивиков.

По думите муу, подготовката на подполковник Дешков не е само теоретическа. „Той има огромен практически опит като участник в състава на 4-и пехотен батальон в Ирак. След това той беше командир на рота, помощник национален командир в Афганистан. Така че е офицер с изключителни знания, рутина, практически опит”, каза командирът на бригадата за своя подчинен.

По думите му предстои подполковник Дешков да усъвършенства своите знания и да натрупа повече опит в САЩ. Непосредствено след учението командирът на 4-ата ББГ заминава на обучение в академията на сухопътните войски на САЩ.

ocenka_6Оценка „Отличен” за бойци и командири

Моята оценка за представянето на воините, и не само моята, а на висшето военно ръководство, е „Отличен”. Това сподели пред журналисти след учението заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев. Всички действия бяха синхронизирани, оперативната съвместимост също беше за „Отличен”, действията на личния състав бяха на много високо ниво, посочи той.

По думите му всички елементи от бойния ред, дейността в щаба и на тактическия оперативен център са били на отлично равнище. С една дума – 61-а бригада, респективно този батальон, който покри изискванията за батальонна бойна група (ББГ), продължават да натрупват опит, който е страшно необходим, изтъкна заместник-началникът на отбраната. Той посочи, че цялата 61-а бригада вече е бойна група, тъй като има вече три ББГ.

Военнослужещите, офицерите от щаба на ББГ показаха своя професионализъм, умения, навици, сподели командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Той заяви, че учението е планирано в продължение на година и половина, докато се стигне до сегашната сертификация. Воините от 4-ата ББГ действаха абсолютно професионално, мотивирано и доказаха, че имат способности да изпълняват задачи и по трите мисии, които са възложени на въоръжените сили, каза генерал-майор Ненов.

В хода на подготовката си воините са изучавали действията първо на теория. След това са се обучавали у нас и в чужбина, например в учебните центрове в Германия – в Хоенфелс и Графенвьор.

Така че това е един къртовски труд на всички военнослужещи от командира на батальона до последния войник в бригадата, изтъкна генерал-лейтенант Василев. Той самият беше командир на Сухопътните войски, а генерал-майор Ненов – негов заместник, когато в края на 2012 г. беше сертифицирана първата ББГ, отново от карловската бригада. Заедно положихме началото, сега от позицията, която заемам, аз съм удовлетворен, че вече имаме четири ББГ, заяви заместник-началникът на отбраната.

Той каза, че до края на 2014 г. предстои сертифицирането на още една ББГ. С една дума – Бялата книга се изпълнява на 100 процента от СВ, изтъкна генерал-лейтенант Василев. Той похвали взаимодействието между Сухопътните войски и Военновъздушните сили, проявено по време на учението. По думите му, добро е било и представянето на дрона на 61-а бригада.

Безпилотните летателни апарати са чудесно оръжие в ръцете на хора, които знаят какво и как да го правят, заяви заместник-началникът на отбраната. Той каза, че в скоро време предстои това летателно средство да бъде прието на въоръжение в БА от Съвета по въоръжение.

Смятам, че СВ биха могли да демонстрират същите възможности за взаимодействие и с Военноморските сили, ако обстановката наложи да изпълняваме задачи по охраната и отбраната на източната част на България, каза генерал-майор Ненов. Горд съм с моите военнослужещи, с това, което те правят за нашата родина, категоричен беше командирът на СВ.

Благодаря на колегите от Сухопътните войски, те бяха създали една наистина сложна и динамична обстановка, заяви командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. За нас това е сериозен опит, който изисква много точно планиране, спазване на всички разчети по секунди и готовност да може да се реагира във всяка една ситуация при промяна на обстановката, изтъкна той.

„Хубавото е, че включихме млади летци, които да видят една сериозна реалистична остановка. Мисля, че се справиха прекрасно”, допълни генерал-майор Попов. Най-важният извод е – един без друг не можем, трябва все по-често да правим такива тренировки и учения заедно, категоричен беше командирът на ВВС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани