Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наш контингент ще участва в операция на НАТО в Турция

[post-views]

Военен контингент от състава на Националния мобилен модул по Комуникационно–информационни системи (КИС) ще участва в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Турция „ACTIVE FENCE”.
Военнослужещите ни ще изпълняват задачи по осигуряване на комуникационно-информационна поддръжка на формирование за ПВО на САЩ „Пейтриът”, близо до град Газиантеп. Това означава осъществяване на свръзка с американското командване в база „Рамщайн” в Германия.
„Трябва да осигурим в комуникационно-информационно отношение системата „Пейтриът” до януари 2015 г. Военнослужещите ще се намират в защитена зона, степента на риск и заплаха за тях не е по-голяма, отколкото в Афганистан”, заяви контраадмирал Георги Мотев – заместник-командващ на СКС.
Групата от 8 души, сред които 3 жени, бе изпратена с тържествена церемония в поделението в Горна Малина. Командир на групата е офицерски кандидат Иван Тодоров.
Военнослужещите са се подготвяли интензивно в продължение на 6 месеца, а самият мобилен модул по КИС тренира за изпълнението на подобни задачи още от 2011 година с участие в различни международни учения.
Очаква се контингентът да се завърне след 3 месеца, а операцията „ACTIVE FENCE”.приключва на 31 януари 2015 година.
За самия Мобилен модул по КИС предстои постигане начална оперативна способност до края на тази година и пълна оперативна готовност през 2015 година.

Най-ново

Единична публикация

Избрани