Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осигурени са парашутни системи

[post-views]
Скокове с парашут тип „Летящо крило”
Скокове с парашут тип „Летящо крило”

Осигурена е доставката на всички необходими парашутни системи за нуждите на Специалните сили от Българската армия. До края на септември трябва да пристигнат първите от тях – кръглокуполни и тип „Летящо крило”, а в рамките на една година – и останалите. Стойността на всичките парашутни системи е близо 10,5 млн. лв., от които българската страна плаща само 600 хил. лв. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов при посещението си вчера в 24-а авиобаза, за да наблюдава елементи от провеждащата се българо-американска съвместна подготовка „Тракийско лято 2014”.
Той информира също, че основната част от доставката е по линия на програмата за международно финансово подпомагане от страна на американското правителство. И заяви, че цени тази подкрепа и съответно възможността, която получаваме за обновяване и модернизиране на парашутните системи, необходими за Специалните сили от Българската армия.
Съвместната подготовка е пряк резултат от споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ.
Тя предоставя много възможности и аз се радвам, че при тези икономически реалности, които имаме в страната, при финансовите ограничения, с които се сблъсква и Министерството на отбраната и Българската армия, получаваме възможност да споделяме и съответно да ползваме съвместно съоръжения, ресурси и техника, каза Ангел Найденов. Той даде много висока оценка за планирането и осъществяването на съвместната подготовка.

Извършване на аварийно-спасителни дейности
Извършване на аварийно-спасителни дейности

Присъстващите вчера наблюдаваха действия на военнослужещи при парашутни скокове от самолети   „Херкулес” и „Спартан”, при десантиране по способа „бързо въже” и извършване на авиомедицинска евакуация чрез вертолети „Кугър”. Изпълнени бяха и демонстративни скокове от голяма височина с парашути тип „Летящо крило”.
Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2014” започна на 13 юли и ще завърши днес. В нея участват сили, средства и войскови формирования от Министерството на отбраната, Силите за Специални операции на Сухопътните войски и Военноморските сили, Военновъздушните сили на Българската армия и Военновъздушните сили на САЩ в Европа. По време на подготовката се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове. Българските и американските екипажи извършват тренировки по тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.
Ръководител на съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято 2014” е полк. Явор Матеев – началник на отдел „Съвместни съоръжения” в Министерството на отбраната.
Във ВИП-деня на съвместната подготовка на Крумово присъстваха още началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов, бившият началник на отбраната генерал от запаса Златан Стойков, офицери от Българската армия и Въоръжените сили на САЩ, ветерани от Специалните сили. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите преди 11 години военнослужещи от 24-а авиобаза при изпълнение на служебния си дълг край Разлог.

Най-ново

Единична публикация

Избрани