Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 6000 участници в ученията

[post-views]

Министърът на отбраната Ангел Найденов даде заключителна пресконференция за изпълнението на управленската програма на политическото ръководство на МО. В пресконференцията участваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.
Успяхме да възстановим нормалността като атмосфера на работа и отношения между служителите в МО и в Българската армия, както и в структурите на пряко подчинение, заяви министър Найденов в началото на пресконференцията. Военната експертиза също е върната на мястото, което заслужава в едно интегрирано министерство, в равновесие с гражданската експертиза. Той изброи няколко направления в дейността на министерството през последната година, които предизвикват удовлетворение. На първо място това са мерките, които спряха ерозията в отбранителните способности.
В това направление е и преразглеждането на Плана за развитието на Въоръжените сили, включително и решенията за спиране на реорганизацията на бригада „Специални сили”, запазването на авиобаза „Безмер”, спиране и отлагане на част от съкращенията в бригада „Логистика”, както и възстановяването на военното поделение във Враца. Набирането на военнослужещи за поделението трябва да стартира на 1 септември. През декември поделението трябва да има 250 души личен състав.
Друг акцент са дейностите, свързани с възстановяването на достойнството и престижа на военната професия. За една година са предприети 10 конкретни стъпки и са вложени близо 60 милиона лева. Тези стъпки включват възстановяването на дирекция „Социална политика”, промените в кодекса за социалното осигуряване по отношение на правата на военнослужещите при пенсиониране, пенсионната възраст на войниците, изравняване на правата на мъжете и жените военнослужещи. Бяха заделени и 22 милиона лева за жилищния фонд на министерството.
Осигурени са обезщетенията за безработните съпрузи и съпруги на военнослужещите и увеличените възнаграждения на цивилните служители с близо 18 на сто.
На трето място е възстановяването на техниката, постигнато чрез преразпределяне на бюджета на МО за 2013 г. това стана в резултат на доклад на Щаба на отбраната, който показваше критично състояние на въоръжението и на бойната техника.
Възстановени са всички типове въздухоплавателни средства, като да есента на тази година ще бъдат възстановени и бойните хеликоптери.
В края на миналата година бяха получени средства за освобождаване на честоти за първи път след 2009 г. Критичните години за реализиране на тази дейност са 2014 и 2015 г.
Общата стойност на тези дейности е над 300 милиона лева и те трябва да бъдат върнати на МО. Решен беше и проблемът със снабдяването на специалните части на армията с парашутни системи. Стойността на доставката е 10 500 000 лева, от които България плаща само 600 000. През септември по споразумението със САЩ трябва да се получат първите системи, а останалите няколкостотин в рамките до една година.
Самостоятелните учения са се увеличили със 17 на сто, а международните със 7 на сто.
В ученията, които продължават и сега, са участвали близо 6 000 български военнослужещи от всички видове и родове войски. Продължава подготовката и сертифицирането на Батальонните бойни групи, които до момента са четири. Продължава и развитието на техническите системи за водене стратегическо разузнаване, частична модернизация на навигационните системи във Военноморските сили, доизграждането на Силите за специални операции.
Отделно ударение е поставено върху отговорностите към киберотбраната и реализацията на проектите със съюзниците от НАТО. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани