Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Емил Шошев: МО изпитва сензорна система „свой-чужд”

[post-views]

На 25 септември свързочните войски и органите по информационното осигуряване на Българската армия честват своята 136-годишнина. За празника и за делниците на военнослужещите и цивилните служители, отговарящи за „нервите на боя” разговаряме с директора на Дирекция “Комуникационни и информационни системи” в Министерството на отбраната бригаден генерал Емил Шошев.

shoshev
бригаден генерал Емил Шошев

– Г-н бригаден генерал, от няколко месеца Сте на сегашния пост, какво е състоянието на комуникационните и информационни системи (КИС) в Министерството на отбраната в момента?

– КИС на МО е в много добро състояние. Бих казал – отлично! Хората и техниката са в състояние да изпълняват задачите, стоящи пред КИС.
Зад този кратък израз обаче се крие усиленият денонощен труд на редица специалисти, прилагането на специфични умения и управление на знания за осигуряване на непрекъснатата работа на комуникационните, информационните, навигационните и сензорните системи на МО. Ние работим на принципа 24 часа, 7 дни в седмицата, 365 дни. Това ни е мотото!
Непрекъснатото поддържане на комуникационно – информационните системи в БА изисква много труд от личния състав. При нас няма значение дали в момента имаме учение, мероприятие или криза – кадровите военнослужещи и цивилните служители винаги трябва да са на бойния си пост, да изпълняват своите функционални задължения и да няма срив в КИС. Това са много добри специалисти, гордея се, че работя с тях!

– Допълнителните съкращения на военния бюджет на МО през последния месец наложиха ли ограничаване на разходите и в кои направления?

– Естествено, всяка бюджетна рестрикция рефлектира върху планираните дейности. Както всички други, ние също преразглеждаме своите планове в условията на недостиг на финансиране и преосмисляме някои планирани дейности и решения. Те могат да се променят и препозиционират. Но е добре да не се променят принципите.
Възможно е да възникнат проблеми с изпълнението на договори, свързани с криптографската и информационната сигурност, в това число договори по ремонта на специалната техника, както и за евентуалната доставка на нова апаратура. Това вероятно ще бъде отложено във времето.
Не са сключени договори за поддръжка на телефонни централи и за замяна на оборудването в центъра за управление на система TETRA и софтуерната актуализация на цялата система. Друг проблем, свързан с финансирането е неосигуряването на планираните целеви финансови средства за МО по освобождаване на честотите за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и мобилни комуникации за железопътния транспорт. Този процес тече от няколко години.

– Кои са проекти, по които работите в момента?

– Има няколко основни проекта по развитието на КИС на БА. Дефинирани са и няколко подпроекти, като развитието на КИС на батальонната бойна група. В условията на ограничени финансови средства, развитието на някои проекти продължава със забавени темпове. Такъв пример е „Странджа-2”.
За него в последните години нямаше финансиране от държавния бюджет. Със собствени средства от бюджета на МО се поддържа работата по проекта, съгласно утвърдения от постоянния секретар на отбраната план.
В края на 2013 г. имахме едно целево финансиране, но работата по проекта още не е завършила. Необходимо е финансиране, за да може да приключи.
Във ВВС продължава проектът за развитие на радиополето за управление на авиацията. В процес на приемни изпитвания е сензорна система за опознаване „свой-чужд” по съюзнически стандарти. По план тя трябва да е готова към края на годината.
Изгради се и се развива система за интегрирано командване и управление. По проект със съюзническо финансиране се изгради способност за включване към системата за ранно предупреждение на НАТО в реално време.
Развиваме интернет средата на МО и БА. Специалистите от Комуникационно-информационния център продължават да внедряват програми, които подобряват работата на МО и БА, както за интернет средата, така и за Автоматизираната информационна система на БА.
Продължава модернизацията на комуникационната система за свръзка с подвижни обекти по системата TETRA. Разработва се меморандум за сключване с Комуникационно-информационната агенция на НАТО за завършването на проекти 12 и 13.
Имаме забавяне на приоритетния проект за придобиване на модул за комуникационно-информационна поддръжка на контингенти. Това също е част от бюджетните затруднения и заради ограниченията този проект още не може да завърши.

– Какви по-значими прояви с участието на формирования по КИС се планират за следващата година?

– Знаете, че във всяко учение на БА участват комуникационни и информационни специалисти. Подготвяме участието си в ежегодното учение в Полша „CWIX – 2015”. То има дълга предистория и вече няколко участия.
Това учение дава възможности да се проверят различни способности в съюзен формат и тяхната съвместимост. Участието ни през последните две години с фрагмент от системата за командване и управление на ВВС показа пълна съвместимост със съюзниците в това направление.
Няма тест или други задачи, планирани за българската страна в учението, които да не са изпълнени. Убеден съм, че и през 2015 г. това учение ще премине добре и тази традиция ще бъде спазена.
Подчинените структури, които са пряко подчинени на министъра на отбраната и видовете въоръжени сили също участват в различни учения през учебната 2014/2015 г., в комплексните тренировки на БА, тактикоспециални занятия, учения на бригадите.

-Предстои ли да бъде доставена нова комуникационна и информационна техника във войските?

– Липсата на гарантиран и достатъчен бюджет за IT, както и старата, не винаги надеждна инфраструктура, налагат редица ограничения при въвеждането на нови услуги и създават проблеми по поддръжката, експлоатацията и развитието на системите. Технологичното изоставане и недостатъчната съвместимост на оборудването са все проблеми, които предстои да решаваме.
Планираме да обновим системния и приложен софтуер до последните налични версии – операционни системи, офис пакети, системата за управление на бази данни и други. Това се планира и при наличие на финансови средства ще бъде изпълнено. Надявам се 2015 г. да е по-добра в това отношение.

– Какво ще пожелаете на армейските свързочници и информатици за техния празник?

– На всички, свързали живота си с комуникационните, информационните, навигационните и сензорните системи пожелавам здраве, ползотворен и дръзновен труд и успехи в дейността по развитие и внедряване на нови системи в БА. Благодаря на всички за неуморния денонощен труд, който обикновено остава незабележим. Благодаря и на техните семейства за търпението.
Искам да поздравя с празника и комуникационните, информационните и навигационните специалисти – офицери, сержанти и войници от запаса и резерва. Убеден съм, че всички заедно ще се справим с трудностите и ще преодолеем всички проблеми по осигуряването на устойчива свръзка в МО и БА. Честит празник!

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани