Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията получава бойна техника от САЩ

[post-views]

Българската армия ще получи 10 бронирани машини на стойност 15 милиона долара от американска компания. Доставките ще започнат през първото тримесечие на 2015 г. и се очаква всички дейности по договора да приключат до 30 юни същата година. Получаването на десетте бронирани машини „Командо“ е финансирана по програмата за задгранични военни доставки (Foreign Military Sales), а те ще бъдат използвани при работата на българските военни в Афганистан. Всяка една от тях ще бъде оборудвана с нужния софтуер и техническа помощ.
До този момент България е получила седем подобни машини. Новите са с 30% по-голяма защита срещу взривове от предшествениците си „Гардиън-М117“.
На тях може да се вози десант от 4-ма души с основна задача патрулиране, охрана и конвоиране на военни колони и товари. Оборудвани са със средства за разузнаване и системи срещу химически и биологични оръжия. На две от машините са монтирани специални терминали, на които може да се получава разузнавателна информация за бойната обстановка от пилотирани и безпилотни самолети.
След вчерашното заседание на правителството става ясно, че новите бронирани машини ще бъдат използвани в започващата операция на НАТО в Афганистан – „Решителна подкрепа“.
Кабинетът взе решение за прекратяване на участието на армията ни в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан от 31 декември, и за участие с контингент от 110 военнослужещи в „Решителна подкрепа“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани