Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поръчките чрез Алианса: 3 пъти по-евтино, 3 пъти по-бързо

[post-views]

Опитът на други страни от НАТО и на България е, че много често една поръчка, реализирана през агенциите на НАТО е три пъти по-евтина, три пъти по-бърза и с гарантирана оперативна съвместимост. Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти по време на Индустриалния форум.
Като конкретен пример той посочи крипторите за българските фрегати, които участват в „Актив Индевър“ и във военноморски учения. „Водещи страни в използването на този модел са Великобритания, Франция, Холандия, Германия, Италия, а също Швеция и Финландия, които не са в НАТО. Все повече и САЩ разчитат на това“, посочи Шаламанов, който по време на форума представи пред участниците националната програма „България в НАТО и европейската отбрана 2020“.
Индустриалният форум, който се състоя в резиденция „Бояна“, стана най-мащабната по рода си проява за последните години, събирайки на едно място представители на държавните институции, отбранителния бизнес и научните среди. За първи път на подобен форум имаше масирано присъствие на ръководители и експерти от водещи агенции на НАТО и ЕС. Преди форума се състоя Индустриален ден, в който гостите запознаха представителите на българските компании с възможностите за участие в търгове на Алианса и Евросъюза.
Нашето разбиране, че придобиването на способности не е просто контракт за закупуване на техника, а цялостен пакет от дейности, свързани с управление на жизнения цикъл на придобиваното въоръжение и техника в период 20-30, а за някои платформи – и повече години, изтъкна Шаламанов. По думите му в този кръг от дейности са включени не само поддръжката на закупената техника, а и нейната последваща модернизация и развитие.
Считаме, че такъв подход би създал конкурентни предимства на българските предприятия да участват в консорциуми с фирми – производители, ако основното въоръжение и техника все пак трябва да бъде придобито от компании от страни от НАТО и ЕС, извън България, поясни министърът. Той допълни, че в същото време, извън големите инвестиционни проекти, МО предвижда 20 на сто от инвестициите да бъдат насочени за малки проекти. Те ще са инициирани от командирите на бригади и бази, които усъвършенстват техни текущи способности и решават важни проблеми на ежедневието им. Според Шаламанов, тези проекти най-лесно и бързо могат да бъдат изпълнени именно от фирмите от българската отбранителна индустрия.
Създаването на клъстер „Иновациии в отбраната и сигурността“ допълнително ще повиши капацитета на нашите фирми, каза министърът. „С решение на Министерския съвет ние създаваме длъжност национален технически експерт. Той ще бъде в делегацията ни в НАТО и ще подпомага участието на български фирми в проекти на Алианса, както и сътрудничеството на българската индустрия с фирми от страни от НАТО и ЕС“, обясни той. Ще мотивираме нашите фирми да участват по-активно в европейски и натовски проекти, за да бъдат конкурентоспособни на този пазар, категоричен беше Шаламанов.

По време на Индустриалния форум компании от отбранителната индустрия представиха своята продукция
По време на Индустриалния форум компании от отбранителната индустрия представиха своята продукция

Министърът даде и пример за успешно участие на българския бизнес в тръжни процедури на Алианса: „МО в миналото се опитваше да купи оптика чрез конкурси, които се провалиха. Организира се конкурс през Агенцията на НАТО за поддръжка и българската фирма „Оптикс“ го спечели. Сега тя има доставки не само за МО, а през агенцията на НАТО може да доставя на всички страни от Алианса оптика на световно равнище“. Така че трябва малко смелост от българската индустрия и повече смелост от българското министерство, апелира Шаламанов. Съвсем скоро България ще бъде в НАТО и ЕС не само с армията, но и с индустрията си, каза той.

Проектно управление

Имаме амбицията в следващите две седмици, в изпълнение на решението на Министерския съвет, да въведем система за проектно управление, съвместима с управлението на проекти по европейски програми, заяви министърът на отбраната. Според него така, както кметовете кандидатстват и имат одобрени проекти, така и командирите ще могат да кандидатстват, да имат одобрени проекти и те да бъдат управлявани прозрачно, с висока степен на отчетност и интегритет. Целта е по този начин да се работи за подобряване на индивидуалното оборудване на войника, оборудване на модулите за търсене и спасяване, модулите за подкрепа на гражданското население и по други приоритетни за командирите проекти.

Най-ново

Виж още

Избрани