Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Златко Златев: Младите пилоти изпълниха планирания нальот

[post-views]
zlatko_zlatev
Приемствеността между випуските не трябва да се прекъсва, категоричен е командирът на 24-а авиобаза

– По какво дейността в 24-а авиобаза през 2014 г. се различаваше и по какво си приличаше с предишните периоди, г-н командир?
– Приликата е, че при нас винаги има динамика. Участваме в почти всички учения в Българската армия, включително тези в Сухопътните войски и ВМС. Различното е, че миналата година успяхме да въведем в строя вертолет БеЛ-206 след тригодишно прекъсване, което ни позволи да направим два курса с летателен състав от авиобазата – единия с летците инструктори от учебно-бойното звено, а другия – с млади пилоти. Пилотите от звеното присвоиха трети клас, а тази година ще се явят и за втори клас. Младите пилоти направиха по 55 летателни часа, летят денем и нощем в прости условия и през тази година, се надявам, да присвоят трети клас. Друго важно нещо за миналата година беше сертификацията в Германия на Модула за авиомедицинска евакуация. Получената оценка „Готов за бойна мисия“ е най-високата в НАТО. Този резултат показа, че правилно сме водили обучението през целия 5-годишен период от 2009 г., когато беше предната сертификация. Това означава, че сме се поучили от грешките, преодолели сме ги и сме развили подготовката на личния състав. В тази оценка, освен полетите, дори и с прибори за нощно виждане, нашите военнослужещи бяха тествани в много обстановки. Те преминаха тестове за познаване на личното оръжие, за използването на противогазите и химическото оборудване, при оказването на първа медицинска помощ и действия в различни ситуации. Миналата година за първи път проведохме стрелби с картечно-бордното въоръжение на вертолет Ми-17. Тази нова подготовка е много важна, тъй като при евентуално участие в мисии на НАТО или Европейския съюз задължително е да има стрелец на борда на вертолета. За колегите от 16-а транспортна авиогрупа във Враждебна голям плюс беше проведеното учение под егидата на Европейската агенция по отбрана с участието на представители от 17 държави. Те повишиха много подготовката си, тъй като кацаха и излитаха на грунтова полоса, проведоха полети в групи и с бойно маневриране, като използваха само английския език. Учението повиши тяхната съвместимост и съм убеден, че ще им помогне, защото тази година им предстои сертификация на един транспортен самолет. Освен това, те се включиха много активно в полети за трансплантация на органи и подпомогнаха оцеляването на хора. От Крумово пък оказахме помощ на населението при мащабните наводнения в страната.

– Някои летци напуснаха авиобазата. Имате ли подготвени летци за дейности като гасене на пожари и търсене, и спасяване на хора?
– Имаме. Екипажите, които участваха в тези мисии, бяха различни. Даже подготвихме и други хора.

– Как успяхте да осигурите по 55 часа нальот за младите летци?
– От февруари и март започнахме възстановяването на подготовката на инструкторите, впоследствие проведохме и курсовете. Имаше период, в който се летеше на две смени. Целта беше максимално да се използва ресурсът на вертолетите. Справихме се много добре, тъй като изпълнението на план-графика за миналата година за цялата база е над 95 процента, което показва, че правилно сме планирали и сме провели подготовката. А младите пилоти почти на 100% изпълниха планирания за тях нальот. Тяхната подготовка е много важна, защото приемствеността между випуските не трябва да се прекъсва.

– Разполагате ли с достатъчен брой изправни вертолети и самолети?

 Очаква се Ми-24 да влезе отново в строя
Очаква се Ми-24 да влезе отново в строя

– Засега имаме достатъчно количество авиационна техника. Миналата година самолет Ан-2 не беше в строя, но може би до месец вече ще бъде в експлоатация. Самолет Ан-30 е на приливи и отливи. Същото е и с „Пилатус“. През тази година ще повишим броя на изправните вертолети БеЛ -206 с поне още един-два. Ако се сключи договор за интегрирана логистична поддръжка, в експлоатация ще влезе поне още един вертолет „Кугар“. Проблемът с Ми-17 е, че трябва да бъде планиран капитало-възстановителен ремонт. Вертолет Ми-24 миналата година не успя да влезе в строя, но това ще стане през март или април тази година. Така че дори имаме шанс да повишим броя на изправната летателна техника.

– Продължават ли 500-часовите инспекции на вертолет „Кугар“?
– Те продължават, но за да изпълним тази задача, трябва да се доставят в авиобазата необходимите консумативи. А това ще стане след сключването на договор. И тогава ще повишим броя на изправната техника.

– Какво е положението с хангарите, които трябваше вече да завършите?
– Трябваше. Но има малки различия относно дофинансирането. Вложени са няколко милиона лева, а за 100-200 хил. лв. хангарите трябва да се довършат. Мисля, че този процес трябва да приключи, защото една сграда, ако не се експлоатира се разрушава.

– Стана ясно, че през тази година 24-а авиобаза ще развива нови способности. Бихте ли обяснили какви са и как ще бъдат постигнати?
– Ще направим в Крумово няколко нови неща. Първото – с БеЛ-206 ще започнем подготовка с прибори за нощно виждане, първоначално с инструкторите, а впоследствие ще увеличим бройката. По новите регламентиращи документи първоначалното обучение на младия летателен състав включва и подготовка с прибори за нощно виждане. Това е много важна подготовка, защото в учения или в операции на НАТО и Европейския съюз нощно време се лети основно с прибори за нощно виждане. Усвояването на тази подготовка от младите пилоти започва на БеЛ-206 и след това те само трябва да се приучат на голям вертолет, на който обучението е по-скъпо. Новост също е стрелбата по морска цел с вертолет Ми-17. Има планирани учения с реални стрелби през август на полигон „Шабла“. Но нашата морска подготовка ще я направим около април, тогава сме предвидили обучение на състава. Освен стрелба с НУРС, ще планираме и стрелба с картечното въоръжение на Ми-17. Имаме и вариант за стрелба с „Кугар“, който сме предложили, но трябва да мине през заводско изпитание. Също важно е, че ще възстановим, може би след двайсетина години в базата, подготовката за десантиране по парашутен способ от вертолет. За „Кугар” това ще бъде за първи път в България. По този начин ще увеличим съвместимостта със Силите за специални операции. Това се отнася за вертолетната ни авиация в Крумово. Значително събитие за Транспортната авиогрупа във Враждебна е участието през март в международна тренировка, целта на която е да се съвмести някакъв вид бойно използване. Но сега, за разлика от миналата година ще има и теоретична подготовка. Много важна задача за транспортната авиогрупа е сертификацията през септември на модул за транспортен самолет „Спартан“ с използване на прибор за нощно виждане.

Цончо Драгански

Фото авиобазата и автора

Най-ново

Единична публикация

Избрани