Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Успех на воините алпийци в Сестриере

[post-views]

Отборът на Сухопътните войски се завърна от италианския ски център Сестриере, където се проведе 66-ят Международен шампионат по ски на алпийските подразделения, организиран от Щаба на италианските алпийски части. Нашият тим бе ръководен от подполковник Димитър Кацаров – командир на 101 алпийски батальон.
Съвместно с представителите на още 15 страни, по олимпийските писти и трасета от Торино 2006, българските военнослужещи успешно защитиха спечеленото през 2013 година шесто място в крайното класиране.
За разлика от миналата година обаче, това класиране беше постигнато с много повече усилия, всеотдайност и отборен дух. Участието на четири нови, някой от тях изключително силни в зимните спортове държави като Франция, Швейцария и Великобритания допълнително повишиха нивото на състезанието.
Много красноречив пример за това бе дисциплината ски алпинизъм – нощем. В нея взеха участие 183 състезатели, а тримата български представители се наредиха в първите двадесет, оставяйки след себе си повече от 160 състезатели. Редник Башев, капитан Караиванов и сержант Йордан Стоянов заеха съответно 18, 19 и 20 място.
Традиционно силно се представиха и скиорите ни в гигантския слалом и само малшансът с контузията на редник Марина Гогова лиши отбора на Българските сухопътни войски от едно много престижно трето място в отборното класиране.
Друг много важен момент от състезанието бе първото сформиране и участие на български тим в дисциплината 25 километра ски патрул. При температура от минус 12 градуса, с пушки, получени в деня преди старта, нашите представители пропуснаха само една мишена от трите си стрелби и заеха шесто място от 18 отбора.
Участието в международния шампионат по ски донесе съществени ползи за българските алпийци. То им даде възможност да осъществят много контакти и да премерят сили с военнослужещите от водещите алпийски страни в Европа и спомогна за повишаване на зимната им ски и алпийска подготовка.
Военнослужещите от Сухопътните войски имаха възможност и да обменят опит за действията във високо планински и алпийски райони, за воденето на ефективни бойни действия в планинско-гориста местност в съчетание с методи и способи за оцеляване и преодоляване на различни теренни форми.
Естествено участието в международното ски състезание допринесе за издигане авторитета на Българската армия.
Ръководството на Сухопътните войски осигури отлични условия и транспорт на участниците. На състезанието присъства и командирът на Сухопътните войски генерал – майор Нейко Ненов, който пожела успех на участниците и повиши тяхната мотивация.
Капитан Стоян Вълчев пък съобщи, че от втори февруари в Боровец е група от 101 алпийски батальон ръководена от началника на щаба майор Здравко Михайлов, която подпомага организирането и провеждането на кръг от Европейската купа по ски.
На по – късен етап към групата ще се присъедини и втора група под ръководството на Командира на 101 алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров. Освен, че участват активно в подготовката на трасета военнослужещите подобряват и своята ски подготовка. Тази инициатива между Българската федерация по ски и 101 алпийски батальон и под егидата на Командира на Сухопътните войски.

Най-ново

Единична публикация

Избрани