Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Съвместни усилия” – втори етап на операцията

[post-views]

В района на българо-турската граница продължава изпълнението на задачите от втория етап на операция „Съвместни усилия”. Той започна на 20 януари т.г. и в него участват военнослужещи с техника от формирования на Сухопътните войски за изграждането на инженерно съоръжение.
В момента се занимаваме с изготвянето на фундаменти – дупки с определени дълбочина и широчина, в които ще се поставят оградните колове. На тях ще се закрепва съоръжението, което се състои от две оградни мрежи и над тях ще има бодлива тел тип „Бруно”, обясни командирът на 91-ви инженерен батальон подполковник Йордан Йорданов от състава на 55-и полк.
Той се завърна от мястото на операцията и се ротира със своя заместник майор Пламен Минчев, който поема неговите задължения до 16 януари. Още на 15 февруари подполковник Йорданов отново ще замине в района на българо-турската граница, за да смени своя заместник.
Задачите по изготвянето на фундаментите са възложени на 91-ви батальон. Формирани са три групи, всяка от 25 военнослужещи, които се ротират през две седмици. Използват се 19 единици техника, от тях 11 са инженерни машини.
Операция „Съвместни усилия” всъщност започна на 24 октомври миналата година, в изпълнение на заповед на министъра на отбраната. През първия етап бе подобрена проходимостта на черни пътища за осигуряването на достъп и обслужване на инженерното съоръжение на държавната граница. Работеше се в участъка от с. Лесово (пирамида 268) до с. Крайново (пирамида 206).
В подобряването на пътната инфраструктура от този участък участваха 60 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия и 35 единици техника. 107 км черни пътища бяха подобрени, разширени и укрепени. Така се улеснява и всекидневната дейност на екипите от Гранична полиция.
В първия етап на операцията, приключил на 28 ноември 2013 г., участваха основно две формирования – 91-ви инженерен батальон на 55-и полк и батальонът за защита на силите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Ротацията е била през две седмици.
107-те километра черни пътища бяха поделени по равно между двете формирования, горе-долу всеки изпълни по 50 на сто от задачата. Ние подготвяхме и площадките, където се проведе брифингът на министъра на отбраната с министъра на вътрешните работи.
Температурите бяха ниски, но без да има големи снегове. Дъждове пречеха на работата ни, защото почвата е по-скоро глинеста и водата трудно се оттичаше, особено на места, където се изграждат водостоците – водосборни райони.
Но задачата, която беше поставена да се направи рокаден маршрут беше изпълнена и бяха подготвени 9 фронтални маршрута. И всичко това се извърши в планинско-гориста местност, с военнослужещи и инженерна техника от Сухопътните войски, отбеляза още подполковник Йорданов.
През втория етап трябва да се изгради инженерното съоръжение на място, считано за най-ефективно и съгласувано с Гранична полиция. Изграждането започна с трасирането на съоръжението и налагането му на местността, и продължава с подготовката на фундаментите.
Нашата дейност е подготвителна част, но без нея не може. Трябва да изградим фундаментите за тези колове, които ще се поставят, както и фундаменти за порталите.
Това е задачата на групата. След това, най-вероятно от нашия батальон, ще бъде съставена група, за да направи планираните водостоци. И оттам нататък, почнат ли да постъпват материалите, ще започне самото изграждане на стената, добави подполковник Йорданов.
Инженерните специалисти изпълняват абсолютно реални действия.
И сега, и в първия етап, те извършват задачи, при които показват кой какво е научил на теория и как се справят на практика. Наблюденията на командира на 91-ви полк са, че личният състав умело работи с техниката и не създава никакви предпоставки за произшествия.
И воините се справят със задачите. А това ще доведе и до повишаване на нивото на подготовка. Защото, обърна внимание командирът на батальона, едно е да си в учебния кабинет, друго е да бъдеш на полигона, а трето е в реални условия да покажеш това, за което си се подготвял.
Дали е удовлетворен напълно от нивото на подготовка на военнослужещите? Човек никога не може напълно да бъде доволен. Ако е така, това означава, че няма какво да надграждаш. Реално, участието ни в тази операция показва, че се справяме достойно с поставените ни задачи, отговори подполковник Йорданов.
Върхът на подготовката е било участието в първия етап на тази операция. Тогава на местността е било показано кой какво знае и какво може. Командирът на батальона е изключително доволен от това, което са показали подчинените му.
Още веднъж те са доказали, че са знаещи и можещи офицери, сержанти и войници. Но не скри, че има някои елементи в практическата част, на които при подготовката може би не са обърнали достатъчно внимание. И сега са възникнали допълнителни детайли и дори изготвят такива инструменти, с които да си подпомагат работата.
Подполковникът не забрави да спомене и другите участници от втория етап на операция „Съвместни усилия”, с които е бил по време на първия си престой. Има развърнат полеви продоволствен пункт – модул М-150 от 110-и логистичен полк. Нeгов началник е била лейтенант Виктория Цакова, сменена след ротацията от капитан Росица Георгиева.
Храната е качествена и се готви в достатъчни количества. Медицинското осигуряване е било поверено на старши сержант Кремена Ангелова от 2-ра бригада. Придвижването на личния състав е с два микробуса – единият е от 68-а бригада „Специални сили”, а другият е от 2-ра механизирана бригада. Когато се налага, получават помощ и от Гранична полиция
Най-хубавото до момента е, обобщи подполковник Йорданов, че нямаме допуснато произшествие, нито с техника, нито с личен състав.
Което още веднъж е показало, че съзнанието на военнослужещите е на много високо ниво. Още повече, че се работи на държавната граница, където има изключително много рестрикции, които трябва да се спазват.
Какво предстои още на батальона през тази година? Неговият началник-щаб майор Борил Борисов заяви, че засега учебният процес е снет, заради участието в операцията. Но се поддържа бойната готовност, носи се денонощният наряд и се изпълняват всички задачи, свързани с охраната и отбраната на формированието.
През юни капитан Валентин Въндев, капитан Даниел Стоянов, старши лейтенант Марио Марков, лейтенант Симеон Костов и сержант Иво Тошев ще участват в Румъния в командно-щабно учение с щаба на многонационалното интегрирано логистично подразделение за обща инженерна поддръжка. През ноември в района на формированието в Пловдив батальонът ще бъде домакин на подобно учение с представители на България, Румъния, Хърватия и Грузия.
През есента предстоят полеви лагери с всички инженерни роти на батальона, както и ротни тактико-специални учения.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани