Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

101-ви алпийски батальон направи най-добрата писта в света

[post-views]

„Нямам никакви забележки. Този уикенд бе от нивото на стартове за Световната купа. Такова трасе не сме имали през сезона” – кратък и лаконичен бе шведът Маркус Валднер, рейс-директор на Европейската купа по ски алпийски дисциплини, която се проведе в края на миналата седмица в Боровец.
Забележете, при температури от близо 15 градуса пистата „Петър Попангелов” остана непокътната
през цялото време! За справка – погледнете към олимпийските игри в Сочи.
Всъщност и преди е имало такива топли зими. Старите колеги си спомнят, как при организирането на първата купа тук, кръг от континенталната надпревара през 1974 г., пак е нямало сняг и жителите на Самоков са пренасяли, кой с каквото може, снежинки от едната писта на другата.
Всъщност тогава за първи път Българската армия се е намесила в ситуацията. „Да, така беше, помагаха войници от поделението в Самоков.
Мисля, че то беше ракетно, но вече ни си спомням конкретно”, казва доайенът на българските журналисти, пишещи за ски Асен Минчев.
Да се върнем обаче към настоящето. „Благодаря на всички, но ние нямаше да се справим без невероятните воини от алпийското поделение в Смолян. Те вече са с нас за поредно голямо състезание и помощта им е страхотна”, каза вицепрезидентът на Българската федерация по ски Георги Бобев. Специална благодарност към военнослужещите отправи също така президентът на централата Цеко Минев и домакините от Боровец, които за първи път работеха с подчинените на подполковник Димитър Кацаров.
Добрите думи през трите дни в рилския курорт идваха и от всички отбори. Победителите Трулс Йохансен от Норвегия и Виктор Мюфа – Жанде от Франция просто бяха очаровани. „Ще ви кажа направо – това е най-добрата писта през годината в стартовете на Европейската и за Световната купа. Никак не е пресилено и не го казвам, тъй като българите трябва да се подкрепяме.
Тръгвам за Сочи и от колегите там знам, че в Русия трасетата са далеч от това ниво” – пък обобщи най-добрият ни слаломист в последно време Стефан Присадов, наредил се на 17-о място в Боровец.
Така стана ясно, че основната заслуга пистата на Боровец да бъде на световното ниво е на 101-ви алпийски батальон, базиран в Смолян.
Обикалям пистата, където воините са по цялото трасе. С перфектна екипировка и отличителни знаци на армията. Логично те са там, където много от останалите хора от екипа ще се замислят да отидат. Изпълняват задълженията си отлично и незабележимо. По военному. Намирам в една от групите подполковник Кацаров. Няма много време за приказки и уговаряме среща за след първия старт. Привечер.
Докато сядаме, подполковникът на няколко пъти води разговор по телефона. Извинява се, но трябва да координира работата на последната група, останала на трасето, макар вече е да е мрак. Усмихва се едва, когато вижда момчетата да се прибират.
Пистата е заледена и всяко невнимание може да доведе до инцидент.
Дори доказан шампион като Любомир Попов-Бубо се е контузил преди дни по време на работа на Ястребец.
„ Изключително сме доволни от сътрудничеството ни с Българската федерация по ски. Всичко започна през 2011 г. благодарение на Валентин Стефанов (б.а. – той и един от известните наши състезатели по времето на Попангелов, отговаря за изграждането на пистите за големи състезания в БФС. В момента Стефанов се грижи за трасетата на скиорите алпийци на Олимпийските игри в Сочи, което е изключително признание). Той дойде при нас и предложи да работим.
Една от причините е, че при организирането на голямо състезание – било то европейска или световна купа много по-авторитетно и отговорно е ангажирането на армейски подразделения в екипа. Тава означава, че една държава приема съответното домакинство изключително сериозно.
Става дума за отговорност на най-високо ниво. Така се процедира в страните с развит алпийски спорт.
Ние вече два пъти участваме на международния шампионат по ски на алпийските подразделения в Сестриере, организиран от Щаба на италианските алпийски части. Знаете, че и двата пъти достигнахме до шестото място, но определено мога да ви кажа, че се развиваме непрекъснато.
Вървим напред. И като се касае до подготовката ни на ски, то напредваме изключително много благодарение на работата с федерацията.
През 2007 г. започнахме от „а” и „б” с 20 чифта ски. Сега имаме пълни 135 комплекта. 40 от федерацията, като от Банско пък ни дадоха професионални ски за състезанията в Италия. 30 комплекта имаме от комплекса Пампорово, получихме и от фабриката в Чепеларе. Оборудвани сме и с всичко останало – от маски до термо бельо.
Най-важното за подготовката обаче си остава курсовете, които провеждат с наши групи Валентин Стефанов и национални треньори от федерацията. Вече проведохме няколко, в които участваха групи от по 40 човека. Това вдига нивото много.
Изключително ползотворно сътрудничеството имаме и с Пампорово, където провеждаме занимания, а пък ние съдействаме, когато имаме нужда.
Искам да подчертая, че от участието ни в екипите за провеждането на големи състезания по ски печелим преди всичко бойна подготовка на ски. Видяхте как воините се спускат по трудното трасе без щеки с различни тежки предмети на ръце.
След такава тренировка един автомат от няколко килограма ще изглежда като перце в техните ръце. Да не говорим, че трудно някой може да си позволи да провежда занимания по такива тежки терени, което пък доближава качествата на нашите хора до възможността да изпълняват най-сложни задачи на ски.
Ще си призная, че в началото беше трудно.
Едва неколцина воини можеха да слязат по „Стената”, а сега ги виждате сами, какво могат. За нас е важно всички да преминат през курсовете и да достигнат висока степен на подготовка. Когато става дума обаче за състезания, то отиват най-добрите. Компромиси няма. Всичко се решава след участие във вътрешни състезания”, каза подполковник Кацаров.
Мечтата на командира е в скоро време в батальона да се влеят момчета и момичета, преминали през Националната спортна академия, за да могат да бъдат инструктори. Подобна практика има в алпийските държави, където бивши спортисти продължават житейския си път в армията.
„Беше трудно в началото и имаше недоверие, към нас. Нещата обаче се случиха, тъй като имаме огромно желание и дисциплина”, продължи подполковник Кацаров.
Задължително трябва да се каже, че батальонът получава изключителна подкрепа от генерал–майор Нейко Ненов, командир на Сухопътните войски, който проследи работата на екипа в Боровец, и на началник – щаба на 68-ма бригада Специални сили полковник Васил Попов.
Важното за подготовката си остават курсовете. Подполковник Кацаров се надява сътрудничеството да продължава. Така нивото на възможности достига необходимите коти. Курсовете, разбира се, съчетават с участието в мисии зад граница, но нито един военнослужещ не е лишен от възможност за участие в тренировъчен лагер.
Има и още нещо изключително практично. 101-ви алпийски батальон вече разполага с 22 лицензирани съдии по ски. Всички те са преминали курсове към Българската федерация по ски. Тези съдии подпомагат провеждането на различни състезания в Пампорово, а пък комплексът съдейства с терени за занимания на батальона.
Накрая питам подполковник Кацаров за положителните оценки от всички, свързани с качеството на пистата в Боровец.
„Ще се повторя – имаме огромно желание и дисциплина” – каза подполковник Кацаров.
Ще си признаем, че малцина в днешно време могат да се похвалят с желание и дисциплина на едно място.

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани