Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Видео-доклад на контингентите ни зад граница

[post-views]

Дигитална видео-конференция проведоха на 1-ви април министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов с националните командири на българските военни контингенти зад граница за обстановката в зоните за провеждане на операциите. Инициативата бе част от честването на десетата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО и се проведе в Информационния център на МО. Наред с министър Найденов докладите изслушаха още и неговите заместници – Иван Иванов и Неджми Али, както и командващият Съвместното командване на силите – генерал-лейтенант Атанас Самандов изслушаха докладите на националните командири.
По време на разговора те бяха запознати с изпълнението на задачите, възложени на военнослужещите от Българската армия, които участват в операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), операцията на НАТО в Косово, операцията на ЕС „Алтея“ в Босна и Херцеговина и в мисията на ЕС за военни наблюдатели в Грузия, както и на военните медици, които участват в мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в Мали.
С министъра разговаряха националният командир и помощник-националният командир на 26-ти български контингент в Афганистан полковник Тони Трифонов и подполковник Атанас Георгиев. Те подчертаха сложната обстановка преди изборите за държавен глава в Кабул и Кандахар.
Като нестабилна беше определена от националния командир полковник Иван Отомаров и обстановката в Босна и Херцеговина преди парламентарните избори в балканската държава.
Националният командир на контингента ни в Грузия капитан I ранг Димитър Йорданов съобщи, че българските наблюдатели в мисията на ЕС в Грузия са отлично приети от местното население. В щаба на KFOR десет български военнослужещи работят активно за изграждането на Косовските сили за сигурност, посочи националният ни командир подполковник Милен Минков. В доклада си от Мали националният командир и ръководител на медицинския екип д-р Валентин Тилев съобщи, че българските военни медици участват в състава на медицинското осигуряване, което се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, разположен в Бамако.
Министър Найденов поздрави военнослужещите ни зад граница от името на правителството, на ръководството на Министерството на отбраната и на командването на Българската армия по повод 10-та годишнина от присъединяването на страната ни към Северноатлантическия съюз.
„Съществена роля за реализиране на този основен стратегически приоритет на България имате вие – българските военнослужещи, участници в мисии и в операции далеч преди приемането на страната ни за пълноправен член на Алианса“, каза министър Найденов по време на разговора с националните командири. Той посочи, че повече от 12 хиляди са българските военнослужещи, които са допринесли за отстояване на авторитета и на доброто име на страната ни и на Българската армия сред нашите партньори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани