Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералният секретар на НАТО идва в България

[post-views]

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна вчера с посланик Трасивулос Стаматопулос, помощник-генерален секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност, съобщиха от Пресцентъра на МО. Двете страни обсъдиха перспективите пред България в контекста на членството й в НАТО и възможностите, които страната ни има за повишаване на ефективността на българските въоръжени сили. Посланик Стаматопулос информира министър Найденов за предстоящото посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в България. Министър Найденов подчерта, че тази визита ще бъде важен и силен знак, особено в този момент на напрежение в региона, в контекста на развитието на кризата в Украйна и сигурността в Черноморския регион и на източната граница на НАТО.
Срещата се състоя по време на двудневната международна конференция „Бъдещето на НАТО”, която се провежда в Централния военен клуб. Форумът е организиран от Атлантическия клуб в България, Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Военна академия „Г. С. Раковски”, с подкрепата на Министерския съвет на България и НАТО, и е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.
В словото си пред конференцията министър Найденов подчерта, че присъединяването към НАТО е не само безспорен успех на политиката за сигурност и отбрана, но и на външната политика на България. Нещо повече то беше от решаващо значение за постигането на другия ни основен приоритет – членството в Европейския съюз, допълни министърът. Той поясни, че перспективата за членство в НАТО беше мощен стимул за реформи. България преструктурира своите Въоръжени сили и ги постави под демократичен контрол. Подобри се отчетността и прозрачността пред обществото. Укрепено беше върховенството на закона, планираха се нови способности. Присъединяването към НАТО беше нещо повече от рационален и прагматичен избор за възможно най-надеждното гарантиране на интересите ни в областта на отбраната и сигурността, и на външната ни политика. Това е и въпрос на решителен избор, продиктуван от нашата европейска идентичност и споделянето на ценностите на свободата, демокрацията, правата на човека, върховенството на закона и пазарната икономика. В този смисъл днес и тогава членството на България в НАТО беше, е, и въпрос на идентичност, посочи министърът.
Имаме функциониращо интегрирано Министерство на отбраната, трансформирани нива на командване и управление, имаме опит, подготовка и способности, и солидно присъствие в различните командвания  и структури на НАТО.  Декларираните формирования от Въоръжените сили преминаха успешно процеса на сертифициране в съответствие с изискванията на Алианса, демонстрирайки достатъчно висока степен на професионализъм и умения в операциите и ученията на НАТО.
Благодарение на участието ни в операции и мисии на НАТО днес по-добре от всякога познаваме генезиса на съвременните военни конфликти, с всички техни ситуации, хора и култури, с всички рискове и заплахи, с поведение и норми в една многонационална среда,  подчерта министър Найденов. Членството на страната ни и на други съседни държави, както и политиката на „Отворени врати” спрямо останалите държави от региона се отразява позитивно върху регионалната сигурност. Благодарение на това, както и на перспективата за европейска интеграция днес независимо от унаследените тежки проблеми в сигурността, особено в Западните Балкани,  Югоизточна Европа става все по-сигурен  и стабилен регион, отбеляза той.
Не бива да пренебрегваме факта, че членството в НАТО дава по-голяма увереност на инвеститорите, посочи министърът. Това доведе до повишена икономическа динамика и развитие в годините около приемането ни в Алианса и възможности за възходящо развитие и модернизиране на страната. Днес с голяма доза увереност можем да твърдим, че членството в НАТО се ползва с голяма обществена подкрепа и това личи от социологическите проучвания. През следващото десетилетие ние трябва да направим Въоръжените ни сили още по-ефективни, с много по-големи потенциал и способности, готови да изпълняват поставените им задачи в национален и съюзен контекст, подчерта министърът на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани