Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Посланик се включи в учение

[post-views]

nato_saber_guardian1Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс се включи в учението „SABER GUARDIAN 2014”, което от две седмици се разиграва у нас. Това е най-голямата тренировъчна проява на Сухопътните войски за годината. Основната група участници в компютърното учение са разположени на полигон „Ново село”. Рийс участва

в работата на „клетката”

която е в София и включва около 60 участници – в българския Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Сред присъстващите беше и заместник-министърът на отбраната Иван Иванов.
В директна видеовръзка с „Ново село” US-посланикът беше въведена в кризисната обстановка, която беше направо страховита. Експлозия в химически завод, в който се съхраняват 80 000 л. токсични вещества довежда до мащабно обгазяване и огромни поражения върху хората от околностите и от близкия бежански лагер.
Марси Рийс веднага влезе в ролята си и подхвана 30-минутен диалог с американския офицер, който беше на другия край на видеовръзката. Посланикът заяви, че консулът е

 задвижил нещата чак до Вашингтон

така, че в кризисната ситуация да се опази животът на американските граждани. „Имате ли достатъчно преводачи? Дайте ни предложения колко хора ви трябват и ние ще попитаме правителството, за да видим те какво могат да направят. Нуждаете ли се от още защитни химически костюми?”, бяха част от въпросите на Марси Рийс. Отговорите на „Ново село” бяха изцяло според параметрите на учебния сценарий.
„Другото, за което трябва да помислим е да има публична информация, защото иначе ще настъпи масова паника. Трябва да имаме екип, който да изгради информационен център, да излезе пред хората и да обяснява, за да не се паникьосват хората”, изтъкна посланикът. Тя апелира и за засилен диалог с правителството на страната, в която се е разразила кризата.
На брифинг директорът на центъра полковник Васил Русинов запозна присъстващите с работата на тази първа по рода си натовска структура у нас.
Всяка военна помощ, всеки отговор на молба за помощ се координира между страната-домакин и нашия посланик, а ролята на военните е да осигурят тази помощ, обясни пред журналисти полковник Шон Малкейхи. Работим с българските партньори, с представители на много министерства, академични институции, неправителствени институции и намираме начин да решаваме проблемите, каза той.
Американският полковник напомни, че учението е планирано през май миналата година. Като част от НАТО се стремим

да работим заедно

това ни дава възможност да постигнем повече, отколкото всеки поотделно, категоричен беше той.
Целта ни беше да изградим тази „клетка” тук, в София и да организираме гражданско-военното сътрудничество при една криза, която е на една измислена територия, заяви началникът на отдел „Способности” в центъра за управление при кризи и реагиране при бедствия полковник Орлин Николов. По думите му уникалното е, че всички представители на различни министерства участват все едно кризата се е случила на българска територия – с българските процедури и начин на действие.
Посланик Рийс дойде не просто да бъде запозната с учението, а за да се включи като участник – тя игра реално в сценария и наистина се включи с много добри попадения и явни артистични заложби, сподели офицерът. Той каза, че по време на учението се експериментира и нова концепция – за това как гражданските власти да спомагат за излизането на международните военни части когато започне възстановяването на страната от кризата.
Центърът за управление на кризи и реагиране при бедствия се изгражда от България и трябва да получи

акредитация от НАТО

заяви преди дни министърът на отбраната Ангел Найденов. По думите му, за да стане това, към тази структура трябва да има акредитирани представители на страните от алианса.
В момента в центъра има участници от Полша и Румъния, като се очакват и други акредитации. По думите на министър Найденов, предстои да се реши въпросът с командировките на служителите към този център, като са направени съответните предложения за промени в ЗОВС и други закони.

Най-ново

Единична публикация

Избрани