Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пращаме бригада на остров Готланд

[post-views]

Българска бригада ще действа на шведския остров Готланд като част от сухопътен компонент на мироопазваща операция ан НАТО с мандат на ООН. Такава е част от учебната обстановка, по която тренират участниците в учението „VIKING 14”.
В мащабната тренировъчна проява участват 5 държави – Швеция, България, Ирландия, Сърбия и Грузия. Заедно с тях действат и военнослужещи от САЩ.
uchenie_viking1От българска страна в учението участва Военната академия „Георги Ст. Раковски”, както и представители на различни институции с отговорности по реагирането при кризи. Началото на проявата беше дадено с тържествена церемония във ВА „Г. Ст. Раковски”. Прозвучаха химните на България, Швеция и САЩ.
Учението се провежда под егидата на въоръжените сили на Швеция, съвместно с академия „Фолке Бернадот”, каза началникът на Военната академия комодор Димитър Ангелов. По думите му това е седмото по ред от серията учения за гражданско-военно сътрудничество, за подготовка на военни, полицейски, граждански структури, за действие в операции по гарантиране на мира и сигурността в нестабилна среда в различни райони. Вашето присъствие тук е доказателство, че всички ние можем да работим съвместно – военни и граждански институции, рамо до рамо, за разрешаване на различни кризи и проблеми, мисля, че и сегашната международна обстановка показва необходимостта от такива учения, изтъкна той.
Провеждането на учението точно в дните на честванията на 10 годишнината от членството на България в НАТО издига авторитета на академията и Българската армия сред нашата общественост, каза пред строя заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев. Той сподели, че на 8 април е поканен за ВИП-деня в Стокхолм, така че ще може да наблюдава учението и от България, и от Швеция.
uchenie_vikingУчението е тренировъчна платформа, създадена да подготвя цивилни, военни и полицейски сили за съвместни действия при кризи, каза заместник-началникът на ВА „Г. Ст. Раковски” и директор на учението полковник доцент д-р Мирослав Димитров. Той изтъкна, че фокусът ще е върху взаимодействието и координацията между участниците.
Много ценен за всички ще бъде международният опит, който очакваме да придобием по отношение на работата с правителствените и неправителствени организации, сподели пред журналисти деканът на факултет „Командно-щабен” полковник доцент Димитър Ташков.
А подполковник Красимир Кондов от дирекция „Операции и подготовка”  в Щаба на отбраната посочи, че на оперативно ниво дейностите ще се водят от съвместното оперативно командване на НАТО в Брунсум, Холандия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани