Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Готови са над 400 м от оградата по границата

[post-views]

Повече от 400 м. от оградното съоръжение на българо-турската граница вече са изградени в окончателен, завършен вид. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти в отговор на в. „Българска армия”. Повече от 800 м. са, да кажем, в една линия, уточни той.
„Факт е, че има едно много сериозно натоварване в момента на личния състав, който е ангажиран с, нека да подчертая още веднъж – несвойствена задача за Сухопътните войски, въпреки че, по мнението на специалистите, това е един добър опит. Разбира се – и голяма поука”, заяви министърът.
По думите му напредването е сериозно. „Увеличаваме личния състав. Има обаче проблеми – свързани преди всичко с доставката на материалите, заради труднопроходимия терен и силно пресечения релеф. Само този, който не е поглеждал терена, на който се изгражда съоръжението, си мисли, че нещата са лесни. Достъпът е затруднен, включително на техниката. Това в някаква степен бави темповете, с които се изгражда съоръжението”, обясни министърът. Той обеща да покани репортерите да видят в какви условия работят военнослужещите, когато първият участък бъде готов и предаден на МВР.
„Трудно някой може да си представи толкова затруднения, които създава теренът. Но да оставим настрана всички бомбастични заглавия и общо взето – популизма, който се вихри по темата за оградата. Надявам се, че ще оцените усилията, които полагат Сухопътните войски и в частност – инженерните части. Малко са структурите, които биха могли да работят в подобни условия и да изградят подобни съоръжения”, изтъкна Найденов.
На въпрос за евентуалните наказания във връзка с оскъпяването на съоръжението, той каза, че процедурата по искането и предаването на писмени обяснения вече е приключила. Вчера имах беседа с всички, които ще подлежат на наказания, каза Найденов. И категорично уточни: „Нямам намерение да превръщам военнослужещите в изкупителна жертва!”.
Ще преценя, съвместно с ръководството на Министерството на отбраната и с Инспектората на МО, степента на отговорност на всеки един от тях, посочи Найденов. „Ако бъде доказано тяхното волно или неволно участие в допуснатите грешки, ще се пристъпи и към налагането на съответните наказания, допълни той. Но няма да ги превръщам в изкупителна жертва, за да има някой, да кажем, усещането, че са наложени наказания, повтори Найденов.
На репортерски въпрос: „Г-н министър, вчера и на вас ви поискаха оставката?”, министърът на отбраната отговори дословно: „Ако бях по-невъзпитан, щях да кажа – „глупости!”. Но тъй като съм възпитан, ще кажа, че това е своеобразна виагра за хора, които вместо да търсят обяснение, би трябвало да дават обяснение, включително за сегашното състояние на армията и съответно – на въоръжението и техниката”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани