Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две операции в едно учение на „Ново село”

[post-views]

Две военни операции – мироподдържаща и хуманитарна, бяха обединени в едно общо учение – „SABER GUARDIAN”.Това стана ясно вчера, по време на ВИП-деня на мащабната проява, която от 2 седмици се разиграва на новите българо-американски съоръжения на полигон „Ново село”с участието на 700 военнослужещи от 13 държави.
Основната цел е да се отработят и надграждат процедурите за работа на щаб на многонационална бригада, каза заместник-командирът на Сухопътните войски и ко-директор на учението бригаден генерал Красимир Кънев. Искаме да се създаде един баланс в отношенията и поставянето на задачите, допълни той.
За мен е абсолютно ясно, че „SABER GUARDIAN” е наистина голям успех, за който всяка една от участващите нации даде своя принос, изтъкна командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов. Сред присъстващите бяха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, депутати, генерали, бивши началници на ГЩ, бивши командири на Сухопътните войски. Те изслушаха поредица от брифинги и разгледаха съоръженията.
Работихме заедно, постиигнахме взаимодействие, както между страните, така и на индивидуално ниво, заяви другият ко-директор на учението генерал-майор Ричард Лонго, който е заместник-командващ на сухопътните войски на САЩ в Европа. В отговор на въпрос на в. „Българска армия” той посочи, че догодина учението ще е в Украйна. Ще се увеличи и съставът на участниците.
„Миналата година ученията „SABER GUARDIAN” започнаха в Румъния като играха батальони с общо 200 воини. Тази година в България надграждаме нивото. Играем щабове на бригади с близо 700 участници. Догодина учението ще е в Украйна, като броят на участниците и нивото ще нараснат още повече”, обяви генерал-майор Лонго.
Началникът на отдел „Съвместни съоръжения” полковник Явор Матеев каза в брифинга си, че всички съоръжения, реновирани или построени у нас от САЩ, са 100 процента собственост на България, но се използват и от американски военнослужещи. Благодаря на българската страна, че предостави достъп на САЩ до базата, това е важно учение, заяви ръководителят на съвместните регионални учения в командването на сухопътните войски на САЩ в Европа подполковник Тим Хекман.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани