Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Люлката на химическите войски

[post-views]
Майор Анатолий Димитров награди изявени воини от строя.
Майор Анатолий Димитров награди изявени воини от строя.

Люлката на химическите войски. Така е известно военно формирование 22790 в Горна Оряховица, което отбеляза своята 79-годишнина с много настроение, празничен войскови ритуал, награждаване на първенците,

трогателни спомени

на ветераните и демонстрация на техника и способности.
Днес празнуваме 79 години от създаването на първото подразделение за химическа защита в Българската армия, заяви в словото си командирът на формированието капитан Димитър Янков. По думите му 30 март 1935 г. е рождената дата на общовойсковата химическа рота. От своето създаване в София формированието преминава през гарнизоните Брезник, Пазарджик, Карлово, за да се установи в Горна Оряховица. Последователно преминава от рота, в дружина, батальон, полк за химическа защита, полк за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е), батальон за ЯХБЗ и Е.
Сега, 79 години след създаването си, формированието е отново рота, а най-ценният й капитал са хората, за които понятията дълг, чест, морал, родина не са изпразнени от съдържание, изтъкна капитан Янков. Той благодари на целия личен състав за отговорността и сериозността в службата. Историята е

най-великото средство

за гражданско и военно възпитание, особено голямо значение за един народ има неговата военна история, каза пред строя командирът на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е майор Анатолий Димитров. Войските за ЯХБЗ и Е имат своята история, с която всички ние основателно се гордеем, посочи той.
Една от най-важните задачи, които в момента стоят пред командването и личния състав на вашето формирование са предизвикателствата по трите мисии, изтъкна майор Димитров. Той посочи, че става дума за подготовка и поддържане на способности по ЯХБЗ, декларирани за участие в пълния спектър операции на НАТО, подготовка и поддържане на способности по 59-а рота, определена за участие в декларираните сили към Европейския съюз в областта на европейската политика по сигурност и отбрана, подготовка и поддържане на способности по мисия принос към националната сигурност в мирно време с

модулните формирования

Присъстващите бяха поздравени от подполковник Николов от Щаба на отбраната. Пазете постигнатото, не допускайте рутината и успокоението от успеха в условията на ресурсни ограничения да обезличат 59-а рота, обърна се към строя началникът на сектор „Подготовка на подразделенията за ЯХБЗ и Е” в Сухопътните войски полковник Васко Михайлов. Сред присъстващите беше и държавния експерт в Инспектората на Министерството на отбраната полковник Анатолий Грозданов. На отличилите се военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди.
Бъдете отговорни, бъдете хора, бъдете дисциплинирани, представяйте с всичко най-прекрасно нашия род войска, напътства развълнуван присъстващите полковникът от запаса Тома Иванов. „На 21 октомври 1973 г. за първи път стъпих в това поделение. Тогава беше построена само тази сграда и основите на жилищната сграда. Всичко беше старо – гаражи, два склада, бараките със спалните помещения на нашите бъдещи войници”, напомни ветеранът.
По думите му от тогава

с дългогодишен труд

са били създадени отлични условия за живот на личния състав, за отлично съхранение на бойната техника. Това поделение даде също личен състав, отлично подготвен за създаването на батальони, роти, взводове, в цялата Българска армия, ние бяхме ядрото от което се отделяше този личен състав, каза Иванов.
Българският народ има нужда от нас и в мирно време, изтъкна ветеранът и напомни участието на формированието в ликвидирането на последствията след земетресенията в Свищов и Стражица, както и след аварии във Велико Търново, Бяла и Горна Оряховица.
Сега виждате по телевизията, че химиците отиваме да гасим и пожарите, пак да помагаме на българския народ, посочи Иванов. Ето затова сме спечелили уважението и благодарността на целия български народ, поклон пред вас, каза ветеранът към строя под аплодисментите на присъставщите.

В кабината на разузнавателния автомобил
В кабината на разузнавателния автомобил

Дойде ред на демонстрациите

на техника и екипировка. Отделение представи разузнаване в район на пътен инцидент с камион, превозващ медицински радиоактивни отпадъци. Бойците разузнаха контейнера с радиоактивни вещества, измериха нивото на заразяване и обозначиха заразения участък. Тази мисия е основна за това формирование, свързана с гарантиране на националния суверенитет и защита на териториалната цялост на страните, както и на страните от НАТО в контекста на член 5, обясниха от поделението.
Забоботиха тежки машини. Два разчета с авторазливни станции А-14 показаха как се прави дезактивация на път с твърда настилка. Ширината на дезактивираната полоса от една машина е 5 м, а дължината достига до 500 м.
Изведнъж встрани от спрян на тревата камион заизлизаха гъсти бели пушеци. Това всъщност беше демонстрацията на единствения в Българската армия термодимов автомобил. Той е в състояние да създаде непрогледна димна завеса на фронт от 1 км.
Демонстрирано беше защитно облекло, в което боецът е напълно изолиран от външната среда. В костюма се поддържа

налягане от 1,2 атмосфери

обясни командирът на взвод за радиационно и химическо разузнаване капитан Дамян Бешевлиев.

Защитният костюм е предназначен за работа предимно в помещения
Защитният костюм е предназначен за работа предимно в помещения

Екипировката се облича с чужда помощ за около 6-7 минути. С костюма може да се работи в продължение на 20-30 минути, преди да се смени бутилката със сгъстен въздух.
Присъстващите разгледаха също представената общовойскова и специална екипировка – униформи, бронирани жилетки, каски. Формированието продължава традицията на успешното си развитие, категорични бяха всички присъстващи, чийто живот е свързан с горнооряховското поделение – „люлка на химическите войски”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани