Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен отбеляза годишнините от разширяването на Алианса, публикувайки статията „Право на избор”, по време на срещата на външните министри на страните членки в Брюксел, преведена на 13 езика. Повод за статията е кризата в Украйна и действията на Русия в Крим, които според генералния секретар поставят под въпрос основния принцип, върху който е изградена модерна и единна Европа, и НАТО. Според този принцип всяка държава е суверенна и свободна да избере съдбата си.
В статията си Расмусен посочва, че през 2014 г. се отбелязват няколко значими годишнини за евроатлантическото семейство. Чехия, Унгария и Полша честват 15 години от присъединяването си към Алианса. България , Естония , Латвия , Литва , Румъния, Словакия и Словения отбелязват тържествено 10 години от пълноправното си членство в НАТО, Албания и Хърватия празнуват своите пет годишнини. В статията си Расмусен посочва, че тази година се навършват и десет години от присъединяването на 10 от тези държави към Европейския съюз. Той подчертава, че е имал възможност да наблюдава от първа ръка през тези години  огромните предимства, които е донесло присъединяването на новите страни членки към двете водещи евроатлантически организации.
Приемайки да работят по стандартите на НАТО и ЕС тези страни правят своя най-силен избор, според него. Те приемат ангажимента да пазят ценностите на Алианса, а Алиансът от своя страна поема ангажимента да ги защитава. Тяхното пълноправно членство е и пълноправно завръщане в семейството на западните народи, казва Расмусен. Членството на тези страни носи ползи и на Алианса с тяхната силна ангажираност, със значителната роля при участието в мисии и операции, с разнообразния опит и идеи, които притежават. Расмусен казва още, че Европа и светът също печелят от техния избор да членуват в НАТО и ЕС, защото това разширява разпространението на свободата, демокрацията, сигурността и стабилността.
Според него присъединяването на тези държави към НАТО и ЕС е един от най-големите успехи на нашето време. Той казва още, че членството в НАТО е свободен избор, но не е безплатна езда. Който реши да се присъедини към Алианса трябва да е готов за тежката работа по реформите. И в момента има страни, които работят за присъединяването си към НАТО и получават подкрепа. Според генералния секретар реформите, извършени от НАТО направиха Алианса по-силен, направиха по-силни и държавите членки, и това е ясна победа за мира и стабилността в Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани