Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Орден „Стара планина” за генералния секретар на НАТО

[post-views]

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата ще имат среща „на четири очи“, след което ще се проведат пленарни разговори.
По-късно президентът Росен Плевнелиев ще награди Андерс Фог Расмусен с орден „Стара планина“ I степен. След церемонията в Гербовата зала са предвидени съвместни изявления за медиите.
В рамките на визитата си у нас Андерс Фог Расмусен ще има срещи с министър-председателя Пламен Орешарски, с министъра на отбраната Ангел Найденов и с министъра на външните работи Кристиан Вигенин.
Министърът на отбраната ще награди генералния секретар на НАТО с Почетния знак на МО „Св.Георги – първа степен”, съобщиха от МО.
Андерс Фог Расмусен е роден във фермерско семейство на 26 януари 1953 г. в селцето Гинеруп на полуостров Ютланд, Дания. Още на 17 години влиза в политиката, като създава местна младежка организация на Либералната партия. След завършване на висшето си икономическо образование в университета на Орхус през 1978 г. става член на датския парламент.
През 1998 г. става председател на партията и член на съвета на директорите на Националната банка. В изключително успешната си политическа кариера е бил министър на данъчното облагане и на икономиката на Дания. Като министър на икономиката и член на Съвета на ЕС през 1992 г. подписва договора от Маастрихт за създаването на икономическия и валутен съюз. От 2001 до 2009 г. е министър-председател на Дания, като печели и втори мандат в коалиция с Консервативната народна партия.  В средата на втория си мандат Расмусен предизвиква предсрочни избори, за да спечели по-голямо мнозинство в парламента, и успява. През 2009 г. напуска премиерския пост, за да приеме на 1 август от холандеца Яп де Хоп Схефер поста на генерален секретар на НАТО. Женен е с три деца. Обича велосипедния спорт и през 2008 г. участва в Тур дьо Франс. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани