Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Признание за разузнавач ветеран

[post-views]

Министърът на отбраната Ангел Найденов отличи военния разузнавач полковник от запаса Пеньо Пенев с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”. Наградата връчи съветникът на министъра на отбраната о.р. бригаден генерал Валентин Цанков. На церемонията в дома на ветерана присъстваха директорът на служба „Военна информация” Веселин Иванов и военни разузнавачи от запаса, съобщиха от Служба „Военна информация”.
На 8 април се навършиха 50 години от освобождаването на военния разузнавач Пеньо Пенев от турския затвор и размяната му на ГКПП-Капъкуле с 9 агенти на турското разузнаване, заловени у нас.
Пенев, тогава на работа в Турция, под прикритието на служител на Министерството на външните работи, е арестуван на 29.06.1955 г. при изпълнение на служебна задача в Истанбул.
Осъден е на 24 години и лежи в турските затвори от 1955 до 1964 година. Той не се признава за виновен, не издава нито личния състав на резидентурата и задачите й, нито ръководената агентура. След завръщането си в България полковник Пенев продължава службата си в Разузнавателното управление на Генералния щаб.

Най-ново

Единична публикация

Избрани