Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войникът на бъдещето вече е в строя

[post-views]

Най-новото въоръжение, екипировка и оборудване за Българската армия, включително и по проекта за „войник на бъдещето”, се изпитва от Института по отбрана и вече е в строя. Това стана ясно неотдавна, по време на изложбата „Security Expo 2014” в София.
Сред многобройните противопожарни машини, надувни полицейски лодки и компютърни системи за сигурност, в Интер Експо Центъра щандът на института не беше от най-големите, но пък представените на него експонати бяха емблематичен пример за най-новата екипировка, оръжия и боеприпаси във войската. И доказателство, че макар „бавно и славно”, заради кризата, отбраната ни все пак се модернизира.
uniformaВсичко, което е изложено, е прието на въоръжение и се използва в Българската армия, казва майор Станислав Чернокожев от Института по отбрана, който отговаря на всички въпроси на посетителите на щанда. Тук са изложени не само въоръжението, но и средствата за свръзка на боеца, апаратурите за наземния видео и звуков контрол, лаптоп с джипиес, радиостанция, хендсфри, камера. Оборудван с тези съвременни средства за комуникация, които общо не тежат повече от два-три пълнителя за автомата на боеца, той става способен да изпълнява самостоятелно и най-сложни задачи.
На бойното поле или в тила на врага войникът може да получава сигнал както от наземна станция, така и от летателен апарат, а дори и от спътник. С помощта на джипиеса боецът се ориентира на електронната карта, може да се придвижва за превземане на обект или за разузнаване на разположението на противника. Чрез камерата той може да предава на командирите си картина и звук от бойното поле в реалното време на операцията.
Цялото това оборудване е изпитано в института и вече е в армията. Експонатите са специално докарани от 62-а механизирана бригада в Карлово. Там в момента елементите на проекта „Войник на бъдещето” са в процес на активно усвояване и тестване в реални условия, а също по време на занятия и учения. Целта е да се постигне пълна оперативна съвместимост със съюзниците ни от НАТО и войник на бъдещето всъщност да стане днешният български воин.
За първи път на изложението можеше да се види и новата зимна и лятна униформа на военнослужещите. Тя е с по-различна разпетновка от досегашната и е единна за всички видове въоръжени сили.
Но може би най-ценното й качество, което вероятно ще бъде високо оценено от воините е, че е от „дишаща” материя. Униформата създава комфортен топлообмен с външната среда във всякакви условия, а е и непромокаема при валежи.
Независимо дали навън е студ и пек, боецът ще се чувства удобно с нея. Горната част на униформата е снабдена с качулка, а върху дрехите има специални джобове, позволяващи при травма ставите на крайниците да бъдат бързо шинирани с подръчни средства.
Приключиха изпитванията на плата за униформата, тя покрива изискванията на нашите стандарти, посочва майор Чернокожев. По думите му спецификацията е така направена, че да задоволи очакванията на редовия боец. Той е ежедневно с нея и трябва да изпита удобство, климатичните условия да не му влияят, изтъква офицерът.
Друго изискване, което е спазено при новата униформа е джобовете да са така разположени, че да може да бъдат лесно използвани. Все в името на удобството е създадено и новото яке от полар, което ще може да се ползва както под връхната горна част, така и самостоятелно. С лекотата и удобството си, тази дреха направо ще улеснява дейностите на военнослужещия, когато, примерно е в щаб, склад или пред компютър.
Разнообразни са и шапките. Традиционната е с козирка, подобрен модел на сегашната. Освен това има и шапка от „мисионерски” тип, предвидена е и барета.
На изложението можеше да се видят и изпитваните в института обувки за военнослужещите. Те са два типа. Едните са от общовойсковия тип – черните на цвят. Има и от „пустинния” модел, като са предвидени зимен и летен вариант.
broneplochaДруги експонати, които красноречиво даваха представа на посетителите за качествата си, бяха бронеплочите, каските и визьорите. По тях имаше дупки от куршумите от изпитванията.
Ето този тип прозрачен визьор е изпитван срещу осколки, казва майор Чернокожев. И посочва съседната модерна каска, изтъквайки, че тя вече е приета на въоръжение. Дупките по нея са от боеприпаси 7,62х25 и 9х19, но така и не са успели да я пробият. Тя е от кевлар и ето – няма пробив, издържа на куршумите, заявява офицерът.
Подобно е положението и с друг „надупчен” експонат – бронеплоча. Тя е предвидена за поставяне в бронираната жилетка, която вече е на въоръжение в Българската армия. Бронеплочата е с ниво на защита 4.
Издържа на куршуми 7,62х54 – тоест от патрони за картечница „Калашников” и снайперска пушка „Драгунов”. Изпитванията са при скорост на куршума от 860 до 890 метра в секунда.
Травма ефектът, който даде специално тази бронеплоча е 20 мм, а допускът е до 44 мм, казва майор Чернокожев. В случая боецът няма да получи счупвания или вътрешни разкъсвания, така че бронеплочата ще изпълни изцяло предназначението си да спаси живота му дори при пряко попадение.
granatiДруги експонати също „грабваха окото” на посетителите – модерни картечни пистолети „Хеклер и Кох”, обикновен и третировъчен пистолет „Зигзауер”, оптика за дневно и нощно виждане, бързомерци, фенерчета, лазерни прицели. Край тях бяха експонирани въведените на въоръжение през 2012 г. 40-милиметрови гранати за подцевни и автоматични гранатохвъргачки, 30-милиметрови авиационни изстрели – бронебойни, осколъчни, запалителни, трасиращи, за картечниците на самолетите, както и 82-мм осветителна мина, използвана и при учения, и по време на мисии.
Радващо е , че по-голяма част от експонатите – униформите, обувките оптиката, боеприпасите, са българско производство. По думите на майор Чернокожев, Институтът по отбрана ще представи още новости по време на изложението „Хемус 2014”. То е насрочено за 28-31 май в Пловдив.

Най-ново

Единична публикация

Избрани