Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И танкове на „Ново село”

[post-views]
Подполковник Деян Дешков е роден в Чирпан през 1975 г. Завършил е военното училище във Велико Търново през 1998 г. и Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Канзас през 2006 г. Започнал е офицерската си служба като командир на механизиран взвод в 61-ва Стрямска бригада. Участвал е в мисии като командир на рота в състава на 4-и пехотен батальон в Ирак и като командир на 5-а и 9-а рота на летище „Кандахар” (Афганистан). От юли 2011 г. подполковник Дешков е командир на механизиран батальон в 61-ва Стрямска бригада. Едновременно с тази длъжност е командир и на 4-ата батальонна бойна група в Българската армия.
Подполковник Деян Дешков е роден в Чирпан през 1975 г. Завършил е военното училище във Велико Търново през 1998 г. и Командно-щабния колеж на Сухопътните войски на САЩ в Канзас през 2006 г. Започнал е офицерската си служба като командир на механизиран взвод в 61-ва Стрямска бригада. Участвал е в мисии като командир на рота в състава на 4-и пехотен батальон в Ирак и като командир на 5-а и 9-а рота на летище „Кандахар” (Афганистан).
От юли 2011 г. подполковник Дешков е командир на механизиран батальон в 61-ва Стрямска бригада. Едновременно с тази длъжност е командир и на 4-ата батальонна бойна група в Българската армия.

– Господин подполковник, от кога започна подготовката на батальонната бойна група за нейната сертификация?

– Обучението на батальонната бойна група започна още с планирането в края на 2012 г., след като разбрахме, че през 2014 г. ще бъдем сертифицирани. Първоначално сертификацията бе насрочена да бъде през есента, но впоследствие имаше препланиране и сега тя ще бъде през първата половина на юни. Така че реално подготовката ни започна през декември 2012 г. и още първото планиране го направихме по новия модел. Може да се каже, че 2013 г.  беше доста интензивна за всички военнослужещи. Извършени бяха различни подготовки за щаба на батальона, за подразделенията, за офицерите, за сержантите, индивидуална подготовка.
През септември миналата година ни беше представена симулационната система DITS с инструкторите и операторите от Националния военно-учебен комплекс „Чаралица”. През целия септември те бяха в батальона изцяло на наше разположение. Модулната мобилна система DITS е с модерни лазерни симулатори. Чрез нея се постига контрол при тренировките и проследяване и анализ на действията на военнослужещите, и то в реално време. Системата имитира и артилерийски огън. Също така, имахме три ротации в Германия с механизирани роти, батарея, логистичната ни рота, самоходен противотанков взвод, зенитно-ракетен взвод…Имахме ротации и при съвместните обучения на полигон „Ново село”. Това са само занятия извън батальона. А проведохме по наше планиране тактически учения с бойни стрелби и ротни тактически учения. В подготовката имаше още командно-щабни тренировки. Аз и моите заместници проведохме занятия за изучаване на процеса на взимане на решения.

– Бихте ли съобщили имената на вашите заместници?

– Ще напомня, че командването и щабът на батальона са командване и щаб на батальонната бойна група. Първият ми заместник е майор Станислав Малешков, началник-щаб е майор Митко Балтов, а заместник-командир по логистичното осигуряване е майор Димитър Караганчев.

– Как продължихте подготовката през тази година?

– След като през 2013 г. преминахме през всички етапи на подготовка до рота, през тази година започнахме отново подготовка на взвод и завършваме с ротни учения, за да може през май батальонът ни да бъде сглобен. Особеното при батальонната група е, че подготовката не се планира само година за година, а има визия до сертификацията и обучението е повече от година.

– Привлякохте ли за обучение всички придадени към групата формирования?

– В съвместната ни подготовка се включиха, както придадените формирования от бригадата ни, така и тези извън нея. Примерно, рота за защита на силите, военно-полицейски взвод, екип за импровизирани взривни устройства, екип за психологичски операции, екип от СИМИК, група „Специални операции” от 68-а бригада.

– Използвате ли опита на вече сертифицираните бойни групи?

– Да, използваме опита, особено от първата и третата батальонна група, които са от състава на бригадата ни. При сертификацията на първата батальонна бойна група голяма част от батальона ни бе в ролята на „противник”, бяхме от отсрещната страна и видяхме и плюсовете и минусите при подготовката. С третата група обменихме опит с командния състав, къде са срещнали трудности, какви промени са настъпили, какви са поуките им от практиката, разбрахме къде какво да се промени или пък кое е излишно. След сертификацията пък ние можем да споделяме опита си и така да има развитие.

– Какво още ви предстои до началото на сертификацията?

– Ние сме на приключване на подготовката, защото ако досега не сме направили нищо, никой не може да ни помогне. Предстоят ни в края на месеца ротни учения, в района на Карлово. Основната ни цел не е толкова натренираността на личния състав, която за година и половина, смятам, че сме я постигнали. Тук е важна сглобеността и по-специално – управлението между командването на батальона и ротите, както и взаимодействието между ротите, защото участват и придадените формирования. С ротните учения приключваме тактическата подготовка и цялата необходима натренираност за сертификационното учение на „Ново село”. След ротните учения предстои непосредствената подготовка за заминаването на полигона, мероприятия, като подготовка на техниката, снаряжения, имущества, натоварване, транспортиране. Друго нещо, предстои да направим за две седмици непосредствена подготовка за използването и на новополучените тактически оперативни центрове (ТОЦ). Те са доста модерни и техниката е нова за нас. Включително и командирите на отделения имат радиостанция с таблет, с камера…ТОЦ-овете се изучават от специалисти, които след това ще ни запознаят с техните възможности. През май ще се концентрираме върху тази задача. И в края на май и началото на юни ще започнат сертификационните учения, които са отговорност на батальона, и от тях ще преминем към батальонното тактическо учение, в което ще бъдем оценени от щаба на Сухопътните войски и щаба на бригадата.

– Колко военнослужещи ще участват на учението на батальонната бойна група?

– Ще участват над 1000 военнослужещи. От доста години, за първи път ще ни бъде придадена и танкова рота.

– Това означава, че хората и техниката ще бъдат повече от предишните сертификации на батальонните бойни групи?

– Не съм правил сравнения. Но да, очертава се че ще бъдат доста повече. Мен, обаче, ме интересува само едно – как ще се справим със задачите си при тази сертификация.

 

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани