Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Признание за екипите от съветници

[post-views]

Продължава участието на 26-ия ни контингент в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан – ISAF. В неговия състав са и екипите от съветници. С помощта на главния сержант на контингента старшина Ивелин Инджов успяхме да се свържем с втория екип, който изпълнява задачи в Кандахар.

Подполковник Георги Караджов
Подполковник Георги Караджов

Командирът на екипа

подполковник Георги Караджов  е роден е на 1 октомвриж1968 г. в град Гоце Делчев, където е завършил основното и средното си образование. През 1991 г. получава първото си офицерско звание, след обучението си по специалността „Мотострелкови войски” във ВНВУ „Васил Левски” – В. Търново (сега НВУ „Васил Левски”). Първото му назначение като офицер е в 11-и мотострелкови полк в Банско, като командир на мотострелкови взвод. Служил е в гарнизоните Банско, София, Гоце Делчев, Плевен и сега отново е в София. Бил е командир на рота, заместник-началник на щаб, слушател във ВА „Г. Ст. Раковски” във факултет „Командно-щабен”, началник щаб на батальон, командир на батальон, старши експерт в СКС и старши оперативен дежурен във ВКЦ. В състава на 26-ия ни контингент в Афганистан е командир на втория екип съветници в Кандахар.
Сега участва за първи път в мисия, но докато е заемал длъжността „старши експерт“ в СКС, част от задълженията му са били свързани с подготовката на съветническите екипи, които тогава бяха под формат OMLT групи (оперативни групи за обучение и връзка), така че е имал пряк поглед върху дейността на съветниците.
Задълженията ми като командир на екип, а и тези на подчинените ми военнослужещи се разделят в две направления – към екипа и към партньорските формирования от Афганистанската национална армия (АНА). По отношение на екипа отговарям за изпълнението на задачите и цялостното ръководство и наставляване на съветниците.

Дейността

ми се заключава още във водене на планирането, обезпечаването на безопасността и управление на  риска, представянето на екипа пред по-старшата командна структура – Коалиционния съветнически тим и останалите екипи съветници. Също така, организирам логистичното осигуряване на тима и не на последно място проверявам наличието и състоянието на екипировката, обяснява подполковник Караджов.
По отношение на партньорите от АНА дейността му се състои в съветване и подпомагане командира на партньорското формирование по системата за командване и контрол C2, планиране, разузнаване, придвижване и маньовър, защита на силите, изготвяне на доклади,  логистична поддръжка, администриране (личен състав, подготовка и развитие на лидери.
Дейността на съветниците към партньорите от АНА, изрежда подполковник Караджов, се изразява в съветване и подпомагане по планирането и изпълнението на операции, развитие на програми за обучение, администриране на личния състав, изграждане, поддържане и управление на логистичната система.
В началото на дейността на съветниците е имало кратък период на опознаване между българските и афганските офицери и сержанти, но за кратко време са били установени добри колегиални и приятелски взаимоотношения. Военнослужещите, като хора на реда и дисциплината със специфични знания и умения, бързо са намерили общ език помежду си.  Смея да кажа, обобщава подполковник Караджов, че работим добре с афганските военнослужещи и те

 оценяват нашия труд и принос

за достигане на тяхната пълна самостоятелност по изпълнение на задачите.

Подп. Андонов в момент от дейността на съветниците
Подп. Андонов в момент от дейността на съветниците

Командирът на 2-рия екип от съветници честити на всички военнослужещи 6 май – Празника на Българската армия, и поздравява именниците! Бъдете горди, казва той, че сте част от Българската армия и на този светъл празник забравете за „несгодите и лишенията на военната служба”.
Подполковник Димитър Андонов е заместник-командир на екипа. Роден е на 19 октомври 1970 г. в Сливен. Завършил е ВВОВУ „Васил Левски” през 1994 г., като специалист по далекосъобщителна техника – Свързочни войски. Разпределен е в 65-и свързочен полк – Нова Загора, където преминава през длъжностите командир на взвод за специална техника и командир на телефонна рота в свързочен батальон. През 2002 г. е назначен на длъжност помощник-началник в отдел „Оперативен” в управление „Комуникационни и информационни системи” в ГлЩ на Сухопътни войски. До 2008 г. преминава през длъжности в отдел КИС на щаба на Сухопътни войски, а от ноември 2008 г. работи в отдел „Комуникационно-информационни системи” в Съвместното командване на силите. През 2010 г. завършва Военна академия „Г. Ст. Раковски”, специалност „Организация и управление на комуникационно-информационните системи в оперативно-тактическите формирования”. В Кандахар е заместник-командир на втори екип от съветници и изпълнявам своите задължение в база KAF и база HERO, Кандахар.
Първата ми мисия, отбелязва подполковник Андонов, е като съветник по КИС в състава на екип от старши съветници към регионалния военен тренировъчен център на 205-и корпус на АНА през 2012 г. в Кандахар. Това е втората ми мисия, но не и второто ми присъствие в Афганистан. В отдел КИС на СКС в който служа, отговарям за изграждането, развитието и поддръжката на комуникационо-информационната система, развърната за национално и тактическо управление на формированията ни в Кабул, и това налага участието ми в комисиите по ротация на контингентите.
Освен, че е заместник-командир на екипа, подполковник Андонов е и пряк съветник на командира на свързочния батальон към 205-и корпус на АНА. Моята задача тук, посочва той, е да съветвам командира на батальона, а чрез съветниците към щаба – и щаба на свързочния батальон. Подполковникът е на мнение, че партньорите от АНА се отнасят с разбиране към дейността, която изпълнява екипа. По време на визитите, както от националното командване, така и от командването на коалиционните партньори в района, е изразена благодарност от дейността на екипа и признателност за труда, който полагат. Това, естествено, оценява подполковникът, не се дължи само на работата на нашия екип, а добрите отношения се надграждат от всички български екипи от съветници, изпълнявали своите задължения в интерес на формированията от 205-и корпус на АНА.
За Празника 6 май, подполковник Димитър Андонов пожелавам на всички колеги, и в частност на екипа от Съвместното командване на силите, много здраве, късмет и успехи във всяко начинание.

Най-ново

Единична публикация

Избрани