Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Паметник на Незнайния воин

[post-views]

Най-известният войнишки паметник, който олицетворява в пълна степен героизма на българския народ, символ не само на българската армия, но и на българската държава, без съмнение е паметникът на Незнайния воин.

Въпреки промяната на вида му във времето, той остава на мястото си в непосредствена близост до базиликата „Света София” и на малко разстояние от храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Паметникът олицетворява саможертвата на всички българи, загинали през вековете в името на България. В него са положени 15 гилзи със свещена пръст, събрана от различни краища на страната, станали свидетели на тежки битки. Вътре е положен и саркофаг с костите на загинали воини.

Запален е и до ден днешен гори вечният огън, донесен от връх Шипка.

Паметникът е изграден през 1936 г. по идея на скулптора Андрей Николов, който разполага фигура на бдящ лъв върху монумента. Проектът не е одобрен и мемориалът не е открит официално.

През 1973 г. паметникът е изграден отново, а скулптурата на лъва е единственото запазено от оригиналния проект. Комплексът е открит в рамките на празненствата по случай честването на „1300 години България”.

Днес отново се води дискусия дали фигурата на лъва трябва да бъде върната на оригиналното й място върху монумента с вечния огън, така че да се възстанови първоначалната идея на Андрей Николов.

Дали промяната ще се осъществи, ще бъде предмет на широка обществена дискусия и експертна оценка за целесъобразността на реконструкцията.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found