Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Всъдеход спасява хора при бедствия

[post-views]

Специална машина „Спасител” са разработили в „ТЕРЕМ – Ивайло” за извеждане на хора от райони на наводнения и други бедствия. Червеният бетеер с надстройка е собствена разработка на предприятието.

Всъдеходът е започнат като изпълнение на задание на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР, където тръгнала обществена поръчка, но била прекратена. Независимо от нейното прекратяване, продължихме да работим по машината, изкарахме готовото изделие, заявява инженер Стоянов.

Решихме да преоборудваме военна техника за граждански цели, защото гражданските приложения стават все по-атрактивни и по-необходими, допълва той и напомня, че необходимостта от такава техника е станала очевидна при наводнения през последните години – както у нас, така и в Чехия, Сърбия и други страни. Надявам се, че ще има пазар за тези машини, изтъква управителят на предприятието.

Работил съм по ходовата част, по базовата машина, казва Марин Христов от „ТЕРЕМ – Ивайло”. Той обяснява как един бетеер се преустройва в спасителна машина: „Виждате точно какво представлява базата. Започва се, като се реже корпусът, после монтираме надстройките, вратите. Всичко е наша разработка”.

Използваният бетеер не е бил нов. В цеха на предприятието вдигат машината и правят основен ремонт на ходовата част. Всички детайли и възли са ремонтирани или направо са монтирани нови.

Старият бензинов двигател е заменен с дизелов. Той е несравнимо по-икономичен. Разходът на гориво е спаднал драстично, достигайки 18-20 литра дизел на сто километра, в сравнение с над 30 л. бензин на сто км преди. Поставени са нови фарове, както и други части от оборудването на машината.

Всъдеходът има седалки за 10 души във вътрешността. Отделно върху машината може да се качат още 16 човека, които да бъдат евакуирани от мястото на наводнението. „Спасител” има и допълнителен двигател, с който да се извършва аварийно отводняване.

Бетеерът е оборудван също с лодка, въжета, елечета, аптечка за първа помощ, тоест – с всичко необходимо, за да бъдат спасени хората при бедствия. Машината не е предназначена да е високопроходима линейка, а служи за доставяне на пострадали до място, откъдето вече могат да бъдат прехвърлени на медицински автомобил.

„Спасител” е амфибия, която на суша се движи с 80-100 км. в час, а във вода плава с 8-10 км. в час. Може да изкачва 30-градусови наклони.

Най-ново

Единична публикация

Избрани