Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Последният български контингент заминава за Афганистан

[post-views]

С тържествена церемония на централния площад в град Казанлък бе изпратен последният български контингент, който ще вземе участие в мисията на НАТО АЙСАФ в Афганистан. 27-ят контингент заминава на своята мисия във време, в което не просто приключва военната операция на Международните сили, но се подготвя вторият тур на президентските избори. Това винаги е свързано с повишаване на рисковете и увеличаване на заплахите. Това отбеляза министърът на отбраната Ангел Найденов по време на церемонията.

360 военнослужещи, от които 22 жени заминават за Кандахар и ще останат там до края на годината. Национален командир на контингента е полковник Никола Митев.

„Осъзнаваме, че настоящата мисия в Афганистан е най-отговорната, която изпълнява българската армия към настоящия момент. На 27 контингент е възложена и допълнителната отговорност да приключи участието на ВС на РБ в бойната операция на НАТО и да постави началото на участието на България в новата мисия „Решителна подкрепа”, коментира полковник Митев.

След приключване на мисията АЙСАФ, НАТО ще трансформира своето присъствие в Афганистан. България ще продължи да участва в небойната вече операция с контингент от 110 военнослужещи, които ще се занимават основно с тренировъчна мисия на афганистанската армия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани