Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен телевизионен канал & NATO channel

[post-views]

В това издание на рубриката ще разкажем за подготовката на афганистанските сапьори в специално създадена от коалиционните сили на НАТО школа, намираща се в северната провинция Мазери Шариф.
В курса на обучение сапьорите се научават как да обезвреждат самоделни бомби, които само през 2013 г. са отнели живота на над 3000 цивилни.
Същевременно в база „Кемп Шорабак” американски военни обучават младите курсанти от инженерните войски на Афганистанската национална армия да боравят с тежкотоварна строителна техника.
С изтеглянето на чуждестранните сили от Афганистан, използването на подобна техника ще е ключово за афганистанската армия, защото тя сама ще трябва да възстановява пътищата в страната или да строи военните си бази без чужда помощ.
Заради  неравния терен в Афганистан, военните хеликоптери се смятат за най-ефективното средство за борба с бунтовниците. В момента НАТО подпомага афганистанските ВВС в обучението на кадри и изграждането на силна бойна авиация.
Афганистанската армия има на въоръжени бойни хеликоптери МИ-35 и транспортните МИ-17 и Ц-130 Херкулес. Благодарение на помощта на чуждестранните инструктори, по-голяма част от възложените мисии се провеждат изцяло от афганистански екипажи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани