Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представиха визия за развитие на Въоръжените сили на България до 2035 година

[post-views]

Цел на научноприложният проект „Визия за развитие на Въоръжените сили на България до 2035 година” е да помогне за консолидирането на усилията за модернизацията, превъоръжаването и развитието на базовата структура на въоръжените сили. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов при представянето му във Военна академия. Той изтъкна, че успешното приключване на проекта е предпоставка за осигуряване на политически и обществен консенсус, последователност, прозрачност и приемственост в развитието на въоръжените сили.

Проектът е опит да се представи едно желано състояние на ВС към 2035 година, а резултатите от работата по него могат да окажат влияние върху отбранителното планиране в дългосрочен план. Министър Найденов обаче подчерта, че предвид бързия напредък на науката и технологиите е трудно да се направят точни прогнози за толкова години напред.

„Не е лесно да се прогнозира развитието на науката, особено на информационните технологии, чиято динамика може да доведе до там, че въоръжения, които днес приемаме за безспорно необходими, след 15-20 години биха се оказали остарели и ненужни. Осен това две десетилетия са срок, в който е възможно да се утвърдят оръжия, които днес смятаме за обект на научната фантастика”, добави той.

Министър Найденов акцентира и на необходимостта да се дефинират отбранителни способности, съобразен с ресурсите на България, за да може държавата като адекватен съюзник в НАТО и член на ЕС да отговори на възможните рискове и заплахи в този времеви хоризонт.

Научният форум се организира от Института за перспективни изследвания за отбрана. На него бяха представени първите резултати от изследвания в областите: геополитическа среда за сигурност, ролята на човешкия фактор в сигурността и отбраната, наука и технологии, икономика и ресурси и околна среда и въоръжени сили.

Най-ново

Виж още

Избрани