Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Валентин Михов: Гледаме политическо първенство, не отписвайте испанците

[post-views]

Валентин Михов е един от малкото деятели, които през последните двадесет и пет години наистина оставиха диря във родния футболен живот. Президент на ЦСКА и БФС в едни от важните периоди за двете организации, а като ръководител на професионалната лига той въведе много от европейските практики, даващи и до днес положителни резултати.

Г-н Михов е един от големите познавачи на съвременния футбол и затова БА го потърси за коментар на първите срещи от финалите на световното първенство в Бразилия.

– Вашето мнение за това, което наблюдаваме в първите кръгове от Мондиала?

– Оказах се прав в предвиждането си, което бях направил преди началото на шампионата. Опасявах се, че ще има много проблеми, което за жалост се оказва вярно. Целта на организаторите и дори на съдийските бригади е да добутат Бразилия до титлата, а това е свързано с тежкото положение вътре в страната домакин. Предположението ми се потвърди още от първата среща. Дано обаче да не продължават гаврите на тези съдии. Без да ги обиждам, но мисля, че повечето от тези рефери са посредствени. Споделям това като сравнявам видяното в Бразилия с родното съдийство. Не може на такъв форум да няма български рефери. С какво тези на световното са по-добри от нашите? На световно първенство не се отива на олимпийския принцип, а за да се доказва класа. Така че има солидни предпоставки за „изненади”. Много ме е страх, че всеки може да сбърка с прогнозите. При липсата на информация и познания на детайлите, изникващи всеки ден в Бразилия е трудно да се говори за очаквания и то конкретни. Дори при загубата на Испания от Холандия има какво да се говори за „компромиси” от страна на съдиите. Наистина загубата в тази среща е реална, ала във всеки мач арбитрите създават предпоставки за съмнения, което не е хубаво за футбола.

– Само огромните пари, които се наляха и средствата, обявени от ФИФА като печалба ли са причина за подобно явление?

– На първо място е бедността в Бразилия. В такива моменти аз винаги правя аналогия с България. У нас също сме бедни, спор няма, но пък определено може да се гордеем, че нашият футбол превъзхожда икономиката ни. Навярно виждате, че често защитавам собствениците от непрекъснатите хули. Без тях нямаше да има футбол. Бразилия пък е на другия полюс. От там тръгва футболът, който е привлекателен за останала част на планетата, футбол, обгърнат с огромната любов на народа и въпреки това първенството бе посрещнато с възгласи FIFA go out. И треперех на първия мач, какво ще се случи. В тази среща съдията може би бягаше най-бързо в мига, когато реши да отсъди дузпа срещу Хърватия. Представете си, какво щеше да се случи извън стадиона, ако мачът бе завършил 1:1? Твърдя, че това е едно политическо първенство. Трябва да се изпълни някаква поръчка. Не казвам, че Бразилия няма брилянтни футболисти, но…

– Казахте – политическо първенство. Следващия шампионат в поверен на Русия, а пък след това домакин трябва да е Катар. И двата турнира сякаш са свързани с определени интереси и това не убива ли футболът?

– Така е. Нека сега от ФИФА да кажат за проблемите. Ето нали Бекенбауер ще бъде разпитван за някаква схема? Да излезе истината след това. Вижте – нещата са сериозни. В Германия един от основните футболни фактори Ули Хьонес влезе в затвора. Когато се прави корупция се играе със сериозни пари. В схемите става дума и за големи комисионни. Аз продължавам да твърдя, че в България сме далечни роднини на корупцията. Не, че я няма. Сигурно има и уредени мачове, но както обичам да казвам, че ние още играем за Купата на Съветската армия. Нищо не се е променило от онези години. У нас за съжаление нищо не се потръгна в положителна посока през последните двадесет години. Иначе, за да стане истината за домакинствата на световните надпревари някой просто трябва да разкрие, какви комисионни са били раздадени. Това е! Все пак дано това първенство да завърши с нещо положително. Въпреки всичко не отписвайте Испания и не забравяйте, че Германия винаги може много.

Най-ново

Единична публикация

Избрани