Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ангел Найденов: ВВС издигат престижа на България

[post-views]

С ефектно последователно излитане на 10 военни транспортни самолета за изпълнение на мисия във формация завърши най-мащабната тренировка провеждана досега у нас под егидата на Европейската агенция по отбрана. През изминалите две седмици 19 екипажа осъществиха 100 излитания и се справиха с поставените им задачи и мисии. Екипажите пускаха товари, кацаха на грунд, пускаха парашутисти, летяха по двойки.

„Учението даде възможност на екипажите на ВВС да трупат опит и да постигат по-висока степен на оперативна съвместимост”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.

Военният министър допълни, че България се стреми да бъде одобрена като център за провеждането на подобни обучения. От друга страна домакинството на тази тренировка носи и приходи, защото част от средствата, които внасяме в Европейската агенция по отбрана като членски внос, се връщат индиректно за предоставените от страната ни условия.

По думите на генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната, с успешното реализиране на това огромно по мащаба си европейско учение, се залагат основите на позитивното бъдещо развитие на военно-транспортната ни авиация.

Тренировката се проведе в изпълнение на инициативата за „Споделяне на способности”. В нея участваха 11 самолета от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция и общо 800 военнослужещи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани