Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Борис Годунов” на открито е световен уникат с непознати мащаби

[post-views]

На новосъздадената сцена пред храм-паметника „Св. Александър Невски” ще се играе новата постановка на операта „Борис Годунов” от Мусоргски, посветена на тримата ни велики басове, изиграли ролята на Годунов – Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Спектакълът отбелязва и 90 години от освещаването на патриаршеския катедрален храм.
„Опера на открито” е най-новият проект на Софийската държавна опера. Сцената е висока 1.75 с мащабите на Арена ди Верона. Декорът се откроява с няколко символа – брези, икони, руска печка, а спектакълът няма да прилича на никой, поставян досега, обеща режисьорът Пламен Карталов. Седящите места са 1400. Трибуната и сцената са наети с помощта на спонсор от Белград.
Участват млади български певци, гостите от чужбина са единици. Валентина Славова ще дебютира (Ксения) заедно с Ирина Жекова и Силвия Кенева. Ролята на Борис Годунов ще играят Светозар Рангелов и Мартин Цонев, а Феодор – пък е Марио Кръстев. Веселин Михайлов и Бисер Георгиев се въплъщават в Шчелкалов, секретаря на руската Дума. Допълват ги Цвета Сарамбелиева и Петя Цонева в ролята на кръчмарката, Костадин Андреев и Пламен Папазиков се превъплъщават в монаха Григорий (лъже Дмитрий).

Константин Чудовски
Константин Чудовски

Диригент на грандиозния спектакъл е руснакът Константин Чудовски, който е главен диригент на операта в Чили, и диригент на един от московските оперни театри.
– Дебютирам в България и за мен е голямо щастие да участвам в този проект, защото постановката на професор Карталов е великолепна. Тук виждам изумителни български певци, легенди, известни по цял свят с гласовете си. Срещал съм различни интерпретации на операта „Борис Годунов”. Преди 6 години дирижирах редакцията на Шостакович, в Чили правихме постановка по редакцията на Римски-Корсаков, а сегашната срещам за първи път – затова тя е много интересна за мен. Условията тук са най-добрите възможни, а размахът при създаване на тази опера й подхожда повече от всичко поставяно досега. Необходим й е голям площад, голям брой хора – над 1500 души правят зрелището незабравимо. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани