Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военни медици се завърнаха от Мали

[post-views]

Четвърти пореден екип от специалисти на Военномедицинска академия се завърна от участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз в Мали (EUTM Mali). Досега нямаме екип, който да се е завърнал от мисия без висока оценка и благодарствени писма от международните командвания, каза при посрещането на екипа бригаден генерал проф. Николай Петров, началник на ВМА. Той благодари на военните медици за успешната мисия и отличното им представяне пред европейското командване на операцията. По думите му това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.
Завърналият се четиричленен екип включва – подп. д-р Валентин Тилев, майор д-р Жорион Петров, санитарният инструктор старшина Антон Димитров и медицинската сестра ст. сержант Мария Димитрова. Българските военни медици бяха включени в състава на медицинското осигуряване от типа „Роля 1”, което се грижи за здравето на личния състав от щаба на операцията, разположена в столицата на Мали – Бамако.
На 6 февруари 2013 г. Министерски съвет прие решение за изпращането на медицински екип до 4 български военнослужещи в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали (EUTM Mali). На 6 март 2013 г. медицински екип от Военномедицинска академия с ръководител подп. д-р Петър Трендафилов замина за столицата на Мали – Бамако, за да се включи в мисията. На 16 юни 2014 г. отпътува петият пореден екип, начело с подп. д-р Николай Байрактаров.
Според международните договорености българското участие в мисията ще продължи още две години. С включването си в EUTM Mali нашата страна демонстрира своята ангажираност към общите усилия на Европейския съюз за дълготрайно решаване на кризата в Мали. Участието на България ще допринесе за изпълнението на дадения от Съвета за сигурност на ООН мандат и ще е в съответствие с изразената международна воля и демонстрираното единство на съюзниците за постигане на целите на мисията, една от които е с помощта на специалистите от страните-членки на ЕС да се подготвят и обучат националните сили за сигурност и армията на Мали.

Най-ново

Единична публикация

Избрани