Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завърши мащабната летателна тренировка на военнотранспортната авиация на ЕС

[post-views]

Министърът на отбраната Ангел Найденов изрази задоволството си от провеждането на първата мащабна летателна тренировка в България на военнотранспортната авиация на Европейския съюз. Това стана на пресконференция по повод приключването на тренировката, която беше под егидата на Европейската агенция по отбрана и Командването на военнотранспортната авиация на ЕС. Министър Найденов отбеляза и радостния факт от високата оценка, която България е получила от съюзниците от ЕС заради добрата организация и условия за провеждането на тренировката, включително и за летище Пловдив.
Той благодари на Българската армия в лицето на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и на Военновъздушните сили, в лицето на командира генерал-майор Константин Попов, ръководител на тренировката, за отлично организираното учение. Министърът каза още, че ние сме кандидати за също такова учение през 2016 г. макар, че конкуренцията е много силна. Освен това искаме да предложим да станем домакин на офис  на Европейската агенция по отбрана. Министърът поясни, че средствата инвестирани в подобни учения индиректно се връщат.
Генерал Симеонов от своя страна също отбеляза перфектната организация на учението, постигната от командването на ВВС, както и голямото значение на факта, че у нас се провежда такова широкомащабно учение на военнотранспортната авиация на ЕС, което е началото на нещо много позитивно.
Генерал-майор Константин Попов подчерта, че такива учения предоставят голяма възможност на участниците в тях да научат много нови неща, да работят в сложна обстановка и да действат в международна среда.
В отговор на журналистически въпрос министър Найденов подчерта, че „Военнослужещите от Българската армия продължават да участват във възстановителните работи в районите на квартал „Аспарухово“, във Велико Търново и в Бургас“. Министърът информира, че предстои от 50 до 100 военнослужещи със специализирана техника да се включат в помощ на населението в Добрич. „Реализираме на практика третата мисия на Българската армия – принос към националната сигурност в мирно време в помощ на населението“, посочи в заключение министърът на отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани