Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Културни ценности, спасени за нацията

[post-views]

Над 3600 културни ценности са спасени от незаконна продажба и върнати на държавата ни чрез сътрудничество между министерството на културата, ДАНС, прокуратурата и МВР, заяви министърът на културата Петър Стоянович. Шефът на ДАНС Владимир Писанчев поиска в НИМ да има голяма зала за ДАНС, в която да бъдат излагани и спасени артефакти.
Той благодари на служителите си, участвали в „сложната и продължителна” операция в партньорство с италианските им колеги.  „Българската култура и история са част от националната ни сигурност”, според него. Задържани са 5-ма нашенци, опитали се да изнесат антиките на търгове.
Неутрализирана е престъпна група за трафик и продажба на тези ценности. Повдигнати са обвинения и са образувани досъдебни производства при наблюдението на българската и италианската прокуратура.
Част от спасените експонати са монети от Античността – от римския град Никополис ад Иструм, построен от император Траян в чест на победата му над даките през 106 г. от н.е. (на 20 км. от Велико Търново). Спасени са статуетки и апликации от Римската епоха и предмети от Средновековието, за каквито, според проф. Божидар Димитров, в нашите земи има малко находки.
Иззети са динари, сестерции, драхми и др. Най-интересни сред експонатите са много добре запазени хирургически инструменти. Предстои да бъдат върнати и предмети от САЩ, с които сме подписали споразумение преди месеци.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024