Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия отмени закона за военна интервенция в Украйна

[post-views]

Руският парламент, по молба на президента Владимир Путин, отмени закона, който позволяваше на въоръжените сили на страната да провеждат военни операции на територията на Украйна. Ход, смятан от мнозина, за първата по-сериозна крачка на Москва за нормализиране на обстановката в източните региони на бившата съветска република. Припомняме,че законът беше приет през март и непосредствено след гласуването му, Москва анексира кримския полуостров от Украйна.
Ситуацията там остава напрегната на фона на обявеното в края на миналата седмица примирие, което е част от мирния план на украинския президент Петро Порошенко. Само преди дни украинската армия даде нови тежки загуби от проруските сепаратисти. Девет души загинаха, след като бунтовниците свалиха военен хеликоптер в района на Донецка област. Украинското командване твърди, че сепаратистите са извършили над 40 нападения от началото на примирието. Военните подчертаха, че независимо от враждебните действия ще продължат да се придържат към примирието. В противоречие с твърденията на украинските власти проруските сепаратисти твърдят, че именно централната власт в Киев нарушава примирието, с продължаващите  военни операции в региона.
Междувременно Западът заплаши Русия с нови санкции, ако Москва не увеличи усилията си за нормализирането на ситуацията в региона. Предупреждението дойде от Берлин и Лондон. Темата за Украйна беше сред водещите на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО в Брюксел. Дипломатите потвърдиха пълната си подкрепа към украинското правителство и обещаха да помогнат да подобри отбранителни си способности. Генералният секретар на Алианса Андер фог Расмусен използва случая да призова Русия да създаде условия за осъществяването на мирния и да прекрати военна си подкрепа към проруските сепаратисти. Москва продължава да отрича обвиненията срещу нея.

Най-ново

Единична публикация

Избрани