Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изключете субективизма и политическите предпочитания

[post-views]
Ангел Найденов
Ангел Найденов

За всички нас е привилегия и чест да присъстваме на най-отговорното събитие за българските въоръжени сили (ВС) и Българската армия (БА) – сдаването и приемането на поста началник на отбраната на Република България. За мен е чест и удоволствие да изразя своята и на ръководството на МО благодарност към генерал Симеонов, генерал Василев, контраадмирал Георгиев, за тяхната служба в редовете на БА. Да изразя своята благодарност към генерал Симеонов за неговия принос за развитието на БА, да го поздравя за неговия достойно извървян път в служба на Отечеството.
Много са постиженията на генерал Симеонов, но има няколко неща, които са важни за развитието на отбранителната система и за развитието на политиката за отбрана.
Първото е стратегическият преглед и въвеждането на единен комплект на българските ВС с готовност да изпълняват задачи по трите мисии на БА. Второто е, въвеждането на интегрирания модел на отбраната и преките заслуги на генерал Симеонов за утвърждаване на този модел, при който се търси, и за щастие се намери, равнопоставеност между цивилната и военната експертиза.
На следващо място – разработването и въвеждането на националната отбранителна стратегия. Няма да пропусна да отбележа въвеждането на системата за разработване и актуализация на военните доктрини и концепции. И най-после – утвърждаването на професионалната Българска армия. Уважаеми господин генерал, сигурен съм, че вашият професионален път ще бъде пример за подражание.
Всъщност днес, освен смяната на генерал Симеонов, се сменят и заместник-началниците на отбраната, и ми се иска да кажа: Господа генерали, господин контраадмирал, вие изпълнихте със съдържание думите отговорност, професионализъм и достойнство!
Уважаеми господин генерал Симеонов, вие оставяте едно добро наследство – отлично работещ Щаб на отбраната, високо подготвени хора, работещи и в него, и в командванията на видовете ВС и в структурите на Щаба и на МО. Това е предпоставка за добра приемственост, без сътресения в българските ВС.
Уважаеми господин вицеадмирал Николов, вие приемате това добро наследство. Но го приемате и като предизвикателство – не просто да го съхраните, а да го развиете. Пред вас стои още едно предизвикателство – да докажете логиката и смисъла на това да сте първият представите на ВМС, заставащ начело на БА и ВС.
Убеден съм, че с вашите качества, с вашия опит, с вашия професионализъм, ще оправдаете високото доверие, което ви се гласува с назначаването на поста началник на отбраната.
В лицето на генерал Ненов и генерал Попов вие ще имате достойни заместници, подпомагащи вашите усилия за изграждане на високоефективна, добре подготвена и боеспособна БА.
Това е най-мащабната ротация на командни и висши офицерски позиции в БА. От 35 позиции, които подлежат на ротация, 23 са предмет на промени, 17 са новите висши офицерски звания във ВС, като на 10 от офицерите за първи път се присвоява званието бригаден генерал или комодор.
Всичко това е продукт на много фактори. Но изключете субективизма или политическите предпочитания!
Тази смяна минава във важни за България дни, месеци, година. Година, която мина и минава под знака на отбелязването на 10-годишното ни членство в НАТО. Година на значими международни прояви, като конференцията на НАТО със стратегическите партньори във формат началници на отбраната – нещо, което не се е случвало през тези 10 години. Имаше и значими учения и съвместни тренировки и за ВВС, и за СВ, и за ВМС.
Всеки ден буквално ни изправя пред предизвикателството да вземаме бързи решения в една бързо променяща се среда за сигурност. Няма да пропусна да отбележа приноса на българските ВС при последните стихийни бедствия. С помощта на българските военнослужещи бяха спасени стотици човешки живота.
И нека да кажа, че няма друга структура, която да е в състояние да изгради за 4 месеца защитното съоръжение, двата месеца от които преминаха при непрестанни дъждове. Ние сме на броени дни от завършване на това значително постижение за БА.
Само високоподготвени офицери, господа генерали и адмирали, са в състояние да отговорят на предизвикателствата на днешния ден. Във ваше лице, аз съм убеден, че отбранителната система и държавното ръководство намират тези високоподготвени офицери!
Струва ми се, че няма нищо по-подходящо за край на това приветствено слово от думите, които ни е завещал един от изтъкнатите командири на БА – полковник Дрангов – „Бъдете възторжени идеалисти, смели до безумство! Бъдете влюбени в България до фанатизъм! Бъдете честни и готови за самопожертвувание!”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани