Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът награди висши офицери и връчи генералски пагони

[post-views]

Българските военнослужещи достойно, храбро и с чест изпълняват своите задължения в различните мисии и операции на няколко континента, каза президентът Росен Плевнелиев. На тържествена церемония той връчи отличия на генерали, които напуснаха преди дни редове на Българската армия. Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Ангел Найденов, заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, генерали.
С орден „Стара планина” първа степен с мечове, беше удостоен бившият началник на отбраната генерал Симеон Симеонов, а с ордени „За военна заслуга” първа степен – неговите заместници – генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев.
Държавният глава връчи генералски пагони на началника на Военномедицинска академия бригаден генерал професор Николай Петров.
С удовлетворение можем да кажем, че армията изпълнява конституционните и съюзническите си задължения в колективната система за сигурност на НАТО и ЕС, каза в словото си президентът. Вие изнесохте на плещите си голямата част от тежестта на военните реформи през последните години, постигнатите резултати от тези реформи са обещаващи, обърна се той към тримата напускащи строя генерали.
„Процесът на трансформация в отбраната и въоръжените сили е непрекъснат и пред вашите последователи ще се изправят нови, трудни задачи в условията на сложна военностратегическа обстановка в Европа и нашия регион. Уверен съм, че оставяте в добри ръце тяхното изпълнение”, изтъкна държавният глава.
Президентът Плевнелиев напомни на бригаден генерал професор Николай Петров, че е оглавил едно от най-големите медицински учреждения в страната и единствено за армията. Уверен съм, че натрупаният от вас богат професионален и управленски опит ще ви помогне да се справите с предизвикателствата, да проведете необходимите реформи и да изградите ВМА като голямо и модерно болнично заведение за страната и отбраната, работещо с висока ефективност и ефикасност, изтъкна държавният глава.
„Вашата международна репутация е безупречна. Ние сме с вас. Без реформи няма да стане. Но така е в нашата армия. Така е във всяка една от институциите, които ние представляваме. Изискват се смели решения, отговорност, професионализъм и посветеност”, каза президентът.
Разделяйки се с Българската армия преди седмица, ние се разделяхме с чувство на удовлетвореност, на изпълнен дълг, заяви в словото от името на наградените генерал Симеонов. Българската армия остава завинаги в нашите сърца, каза той.
Бригаден генерал Петров сподели пред присъстващите, че удостояването му с първо генералско звание е чест и голяма отговорност. „Ако по някакъв начин съм заслужил това, го дължа на моите колеги и най-вече на моето семейство. Няма успял мъж, ако няма зад него силно и здраво семейство”, изтъкна началникът на ВМА.

Най-ново

Единична публикация

Избрани