Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Животът отвътре, животът отвън

[post-views]

Тази изложба явно е била неизбежна. И е било въпрос на време двете възпитанички на проф. Андрей Даниел да я организират. Калия Калъчева и Нора Ампова през това време по свой път са търсели истината за живота и нещата около нас. „Общи части и лични пространства” дава част от намерените отговори и задава нови въпроси, търсени при оттласкването от неизбежните несполуки, които всеки творец среща естествено по пътя си.
Въпреки младостта и на двете художнички, впечатлява зрелостта, интелигентността и целостта на резултата от търсенията им.
Самата изложба е интересно конструирана, макар и не правена по една тема, като резултат от правеното от тях през последните години. Параметрите на личното пространство, границите му и как намираме комфорт в него, как то се докосва и припокрива понякога с общественото пространство, къде се събират границите – това е тънкият лед, по който художничките ни предизвикват да тръгнем. Както правим и в реалния си житейски път. Как да запазим индивидуалното си присъствие и заедно с това-да общуваме-само е въпрос, а отговорът е за зрителите на изложбата.
Всъщност изложбата е пример за това как две индивидуалности се събират в едно общо пространство, като никой не влиза в чуждото. Може би само така е възможен и диалогът между тях. Самата изложба е модел на съществуването между лично и общо, частно и публично.
Нора Ампова идва на тази изложба след няколко ексцентрични проекта –серия от портрети на щрауси, серия от картини за клишетата на нашето живеене. Сега тя минава на ново ниво, условно наречени „Пранета”, отиват далеч отвъд видимото, човешки характери, които прозираме зад картините. Характери е най-точното заглавие на нейните творби.
Разчитането на картините на Калия Калъчева ни напомня, че тя винаги е имала по-широк поглед, като Googlemap, отвисоко върху живота ни, поглед отгоре, извън стените на дома ни, извън конкретните предмети и ателие. Тя от години се интересува от големи публични пространства, които не можем физически да обозрем. В новите й работи Калия се опитва да събере хората и градските пространства, в които живеем. Да ги помири и да покаже дали сме направили света си по-уютен и удобен за живеене.
От платната на художничките блика енергия-„Площадът”, „Характери”, „Лични пространства”, „Пранета”, „Мостът”, „Диалог”, „Монолог”, „Очакване”, познайте кое на кого е… Много ми харесва темата, която захванахме с Нора, казва Калия, за отношението част-общо. И така контрастът между нас го и има, и го няма, допълва тя. Предметите от живота ни в един момент могат да се окажат по-одухотворени от нас, казва Нора и обяснява своите теми, толкова сме забързани в живота си. Те понякога разказват по-добре приказката за нас по-добре. Нора казва, че се възхищава на Калия, защото търси много работи и развива темите си.
Две млади художнички, които и мислят, и рисуват модерно. И живеят в днешния ден, стабилно стъпили на земята.

Мария Василева, изкуствовед, главен уредник в Софийска градска художествена галерия:

На въпроса дали двете възпитанички на проф. Андрей Даниел изпълняват напътствията му да се оттласнат от това, което той ги учи и да бъдат самостоятелни, бих отговорила, че самият той е един последовател на своя професор Иван Кирков, който учеше студентите си да бъдат различни. И не само от него, но и от всички останали. Те са уникални в нашата Художествена академия. Студентите на Андрей Даниел са много самостоятелни. Нора завърши наскоро и може да се каже, че прилича на професора си. Уникално е, когато имаш такива силни личности за преподаватели да намериш своя почерк. И двете художнички са успели в това и са наистина много самостоятелни, енергични и позитивни.
За кратко време те намериха свой път в изкуството-и като начин на пипане на боята, това е специфичен термин, но и като теми, които откриват. Те си приличат и в тази живост и отвореност, към това, което ни заобикаля извън ателието. И двете правят картини в директен контакт с живота. В съвременното изкуство най-важното е творбите ти да са в диалог със заобикалящото ни.

Най-ново

Виж още

Избрани