Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел се подготвя за сухопътна операция в ивицата Газа

[post-views]

Израелската армия разшири военната си операция срещу „Хамас”, в отговор на продължаващите масирани ракетни нападения срещу територията на Израел.
Най-малко 27 души са загинали в ивицата Газа от началото на подновеното насилие между двете страни, твърдят палестинските власти. Повече от 70 са ранените. Сред загиналите, освен бойци и лидери на ислямистите, има и цивилни жертви, в това число жени и деца.
Израелското командване съобщи, че през изминалата нощ са атакувани над 100 цели, сред които ракетни площадки, командни и контролни центрове на „Хамас”, както и контрабандни тунели.
Израелското правителство увеличи натискът си срещу бойците на терористичната организация, след като те започнаха да обстрелват градове във вътрешността на страната, включително столицата Тел Авив и Йерусалим.
„Железният купол” или противоракетна система на Израел е унищожила 29 ракети, които са били с потенциална опасност за населението.
Стотици други обаче са паднали на територията на Израел. Не се съобщава за пострадали или нанесени материални щети.
Заради покачване на военната температура в региона, Тел Авив не изключи възможността да проведе и сухопътна операция в ивицата Газа, за да сложи край ракетните  нападения. Правителството разреши мобилизацията на 40 хиляди резервисти, като няколкостотин вече бяха привикани за военна служба.
Причина за подновеното насилие стана убийството на трима израелски тийнейджъри в Западния бряг и покушението срещу палестинско момче в Йерусалим.

Най-ново

Единична публикация

Избрани