Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вратар прати Аржентина на финал!

[post-views]

Германия – Аржентина е финалът на Световното първенство в Бразилия. „Гаучосите” стигнаха до спора за титлата след успех над Холандия – 4:2 след дузпи.
Лионел Меси и съотборниците му преживяха тежки 120 минути срещу „лалетата”, за да се стигне до 11-метровите удари. Там героят бе Серхио Ромеро. Стражът на Аржентина отчая холандските футболисти, спаси 2 дузпи и закара тима си на финал.През първата част играта бе изключително равностойна, като пред двете врати нямаше кои знае колко положения за гол. Най-добрата възможност се разкри пред Лионел Меси, който обаче шутира от фаул право в ръцете на Яспер Силесен.
След почивката съперниците продължиха да играят предпазлива, а на моменти холандците владееха повече топката. При най-доброто положение за Аржентина Игуаин засече топката и я прати от външната страна на мрежата, като се създаде зрителна измамна, че тя е влязла във вратата. В добавеното време Робен можеше да вкара за Холандия, след като се откъсна опасно в наказателното поле, но в последния момент Масчерано успя да избие топката в корнер.
Продълженията не предложиха някаква коренна промяна в предпазливата игра на двата тима и се стигна до дузпи, като още при първата от тях Рон Влаар пропусна и даде сериозно предимство на аржентинците, които впоследствие реализираха всичките си удари от бялата точка.
Вратарят Серхио Ромеро се превърна в герой за „гаучосите”, след като спаси и дузпата, която Уесли Снайдер изпълни, и така класира на практика тима си за финала срещу Германия.
Аржентина ще играе на финал за пети път в историята си, но първи от 24 години насам. Аржентинците са печелили два пъти трофея – през 1978 и 1986-та година.Отпадането на Холандия означава, че нито един от двата финалиста от Мондиал 2010 няма да играе в битката за трофея.
„Щастието ни е огромно! Мачът беше изключително труден и напрегнат, но на световно първенство не може да е иначе. Важното е, че сме на финала. Знаем какви са силните ни качества и съм уверен, че тези футболисти са способни да спечелят титлата. Германия е много силна в това да намира свободни пространства и да ги използва. Освен това са физически мощни, но ние знаем как да им се противопоставим” заяви селекционерът  на Аржентина Алехандро Сабейя след двубоя.
Наставникът на Холандия Луис Ван Гаал коментира:  „Първата дузпа беше решаваща. За съжаление Рон Влаар не успя да отбележи и се оказахме догонващи в самото начало. Ирония на съдбата е, че точно Рон беше най-добрият футболист на терена, но пропусна дузпата.
Ван Гаал коментира и защо този път не пусна резервния вратар Тим Крул, който се превърна в герой при дузпите срещу Коста Рика на четвъртфиналите.
„Не пуснах Крул, защото вече бях направил трите си смени. Всяка от тях беше необходима. Извадих Бруно Мартинс Инди, защото вече имаше жълт картон и можеше да бъде изгонен. Класи смени Де Йонг, тъй като имахме нужда от повече креативност в средата на терена. Ван Перси пък беше прекалено изморен и го смених с Хунтелаар”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани