Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

briz3Военноморско учение с международно участие „Бриз 2014” се разиграва в западната част на Черно море. В мащабната проява, която започна на 4 юли, Военноморските ни сили демонстрират своите способности.
Военният ни флот участва с повече от 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 хеликоптера и над 1000 души личен състав. В учението се включиха също два самолета от българските Военновъздушни сили, както и взвод от Сухопътните войски.
В армадата, която се сформира за „Бриз 2014” вземат участие ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY”, ракетния катер „MIZRAK”, патрулния катер „TUZLA” и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS”, ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF” и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA” и миночистачът „AXENTE”, както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE”, италианския минен ловец „RIMINI”, турския минен ловец „AKÇAY” и английския минен ловец „CHIDDINGFOLD”.
Осемнадесетото издание на “Бриз” продължава традицията – да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства, съобщиха от МО. В учението се включват БЧК, структури на МВР, Военно медицинска академия – Болнична база за активно лечение – Варна и други институции.
Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни. Разиграва се участието на военноморски компонент на многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза.
Усилията на участниците са насочени към усъвършенстване на взаимното разбирателство, доверието и сътрудничеството. Експериментират се варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили. Тества се взаимодействието на ВМС с държавни ведомства и неправителствени организации. Тренират се действия при ликвидиране на последици от терористичен акт, борба с пожар и нефтен разлив, съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора.
След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО се сформира морско командване с оперативен щаб и многонационално оперативно съединение. Командир на морското командване е контраадмирал Димитър Денев, командир на ВМС. Оперативният щаб е под ръководството на капитан първи ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Мален Чубенков – командир на Военноморската база.

За първи път

Финалният етап за сертифициране на Щаба на ВМС за готовността му за планиране и провеждане на самостоятелна операция започна на 6 юли на „Бриз 2014”, съобщиха от МО. Сертифицирането на щаб от такъв ранг е обичайна практика в страните от алианса, но в България то се извършва за първи път и е в изпълнение на плана за подготовка на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Първият етап на сертификацията протече в периода 16 – 20 юни във Варна.
Ръководител на групата за сертифициране е генерал-майор Константин Попов, заместник-началник на отбраната.

briz2Полет над вълните

Бойни самолети на ВВС участват в „Бриз 2014“. Летателните екипажи от База за предно разполагане – Безмер изпълняват интензивни полети над териториалните ни води. Щурмовите Су-25 нанасят въздушни удари по морски цели. Мисиите, които отработват бойните самолети, са в интерес на ВМС и имат за цел да тестват способностите на флота за противодействие на въздушен противник.
В хода на „Бриз 2014“ Су-25 нанасят учебни удари в условия на големи отдалечения от бреговата ивица. За целта екипажите изпълняват полети за въздушно разузнаване, откриване на разсъсредоточени в различни райони на Черно море морски цели и атаки срещу тях.
С учебно-боен самолет се изпълняват задачи по техника на пилотиране, самолетоводене на средна и малка височина и като краен етап – бойно използване по надводна цел. Целта е да се разшири съставът от пилоти, които ще участват в тренировки и учения над море и да се осигури приемственост на летателния състав.
На летище Балчик се пребазира и хеликоптер Ми-17, чийто екипаж ще е в готовност за изпълнение на задачи по търсене и спасяване на море и авиомедицинска евакуация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани