Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Ангел Найденов: Българският войник е образец за съвестно изпълнени задачи

[post-views]

 „Далеч от вашите домове вие достойно служихте на България и изпълнихте нелека мисия във време, в което се провеждаха президентските избори в Афганистан“, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов на летище „София“, при посрещането на военнослужещите от 26-ия контингент, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Афганистан (ISAF), съобщиха от Пресцентъра на МО.
„Вие успешно изпълнихте задачи с висок професионализъм и отговорност и заслужено получихте висока оценка на ръководството на коалиционните сили. Във ваше лице нашите партньори за пореден път се убедиха, че българският войник е образец за съвестно изпълнение на поставените задачи“, каза още министър Найденов.
Министърът на отбраната благодари на военнослужещите от 26-ия контингент за тяхното достойно представяне и за професионалното изпълнение на задачите в операцията на НАТО в Афганистан.
В страната ни се завърнаха 420 военнослужещи от състава на 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два екипа съветници, военнополицейско формирование, медицински екип и щабни офицери. За 33 % от контингента това е първо участие в мисия. Останалите 67 % са с две и повече участия. В състава на контингента са включени 41 жени, като 31 от тях са в състава на ротата.
Национален командир на контингента е полковник Тони Трифонов от щаба на Сухопътните войски, помощник-национален командир на контингента е подполковник Илия Стойчев от щаба на СКС, а командир на 16-та рота за охрана на летище Кандахар е майор Божидар Божилов от военно формирование 52590 – Ямбол.
По време на мисията си в операцията на НАТО в Кандахар, Афганистан, военнослужещите от 26-я български контингент изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, в зоната им за отговорност, подпомагаха методически формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия и оказваха медицинска помощ.
В официалната церемония по посрещането участваха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани