Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българи заминаха на мисия в Турция

[post-views]

Осем български военнослужещи, трима от които – жени, заминаха за участие в мисия на НАТО в Турция. Групата, която е от състава на Националния мобилен модул по комуникационни и информационни системи (КИС) беше изпратена с плисване на менче вода и тържествен марш на плаца на военно формирование 28860 в Горна Малина. Строят беше приет от заместник-командващия на Съвместното командване на силите (СКС) контраадмирал Георги Мотев.
Екипът ще се включи в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана (ПВО) на Турция „Active Fence” с продължителност до 31 януари 2015 г. Командир на групата е офицерски кандидат Иван Тодоров.
Българите ще имат за задача да осигуряват комуникационно-информационната поддръжка на формирование на САЩ за ПВО „Patriot” в близост до град Газиантеп. Воините са преминали през програмите за подготовка на комуникационно-информационни специалисти в училището на НАТО по КИС в град Латина, Италия. Участвали са и в множество международни учения на алианса за сглобяване на мрежата на КИС на НАТО като „Steadfast Cobalt” и „Steadfast Illusion” и притежават необходимите знания и умения за достойно изпълнение на задачите в предстоящата мисия, коментираха от Съвместното командване на силите (СКС).
Операцията, в която се провеждат отбранителни действия, има за цел да защити територията и населението на Турция в югоизточната част, каза пред присъстващите командирът на Мобилната КИС полковник Георги Пъневски. Той похвали подготовката на екипа и сподели увереността си, че той ще изпълни успешно задачите.
Искам да бъдете единни и да запомните, че сте български воини и като такива представлявате лицето на държавата, обърна се полковник Пъневски към воините от групата. Тази операция е продукт на колективния дух на Алианса и на колективната отбрана, допълни той. Пожелавам ви да сте здрави, да имате успех, да се приберете тук и да споделите вашия опит, каза полковник Пъневски на заминаващия екип.

Офицерски кандидат Иван Тодоров
Офицерски кандидат Иван Тодоров

Командирът: Няма мисия без рискове

Няма мисия без рискове, но ние сме военнослужещи, отиваме, гледаме, вършим си работата и се прибираме, каза за в. „Българска армия” офицерски кандидат Иван Тодоров. Командирът на групата изтъкна, че екипът заминава с приповдигнато настроение.
Подготовката на всеки един е на доста високо ниво, хората положиха големи усилия в своето обучение, изтъкна той. По време на учебния процес и ученията той е имал възможност да наблюдава хората си пряко в обстановка, близка до бойната, когато те действат под напрежение. Хората доста се научиха и ще се справим, благодарение на усилията, които положихме при ученията и занятията, изтъква командирът.
По думите му, преходът от руска към западна техника, с каквато ще работят по време на мисията, не е бил лек. Но като искаш да се научиш, полагаш усилия и нещата се получават, заявява офицерският кандидат.
По време на мисията българите действат рамо до рамо със свои американски и турски колеги. Ще бъдем в многонационална среда, но няма да ни е за пръв път, били сме на такива учения в международна среда, имаме опит от работата с американци, обяснява командирът.
А на какво ниво е езиковата подготовка на групата? Справяме се, време е да помислим и за втори език, казва през смях. Тази мисия ще има огромно значение за модула, споделя офицерски кандидат Тодоров. На практика това е нашата работа – осигуряването на комуникацията между различните видове въоръжени сили, обобщава той.

Полковник Пламен Йорданов, началник на сектор „КИНМ” в отдел „КИС” на Съвместното командване на силите.
Полковник Пламен Йорданов, началник на сектор „КИНМ” в отдел „КИС” на Съвместното командване на силите.

Групата ще смени американски тим

Български военнослужещи от състава на Националния мобилен модул за КИС на НАТО (DCM-F) заминаха на 8 юли за участие в операцията на НАТО по усилване на противовъздушната отбрана на Турция „Асtive Fence“. В състава на българския екип има специалисти по сателитни комуникации, информационни мрежи и по обслужване и ремонт на комуникационна техника.
Групата ще смени американски тим, който в момента изпълнява задачи в зоната на операцията.
Задълженията им са свързани с осигуряване на сателитни комуникации на развърнатите зенитно-ракетни батареи „Patriot” с пунктовете за управление на НАТО.
Продължителността на мисията е три месеца. След този срок групата ще бъде ротирана от нова група, отново от състава на българския DCM-F. В периода 16-20 юни 2014 г. първата група беше успешно сертифицирана за работа с техниката от представители на 2 свързочен батальон на НАТО (2NSB), а на 03 юли беше сертифицирана и на национално ниво от комисия на Съвместното командване на силите (СКС).
Но за да виждаме всичко това сега, трябва да се върнем няколко години назад във времето, когато с решение на Министерския съвет от 5 май 2011 г. се разреши формирането на DCM-F. Това решение позволи да се стартират всички процеси по подготовката на модула.
На 1 юли 2011 г. се формира българският DCM-F, като част от длъжностното разписание на военно формирование 28860 Горна Малина.
Извърши се подбор и се назначи част от личният състав. Поради високите изисквания останаха незаети места за сержанти и войници, които през следващите години поетапно се заемаха.
Паралелно с назначенията, със заповед на министъра от 29 юни 2012 г. беше назначена работна група с председател полковник Красен Велев от СКС за подготовка на споразумения между България и НАТО за уреждане на статута на модула. В изпълнение на заповедта бяха проведени множество консултации както в страната, така и в щаба на НАТО в Брюксел. Като резултат от тези дейности вече е съгласуван окончателния вариант на първото споразумение (Garrison Support Arrangement) и предстои подписването му от упълномощен представител на министъра на отбраната. Това споразумение урежда статута на модула на НАТО в гарнизон Горна Малина. В момента продължава съгласуването на отделни текстове от второто споразумение (Supplementary Agreement), което ще урежда всички въпроси по пребиваването и осигуряването на формирования на НАТО на територията на България. Комплексния характер на това споразумение изисква съгласуване на текстовете му както в рамките на Министерството на отбраната, така и с представители на други министерства и ведомства.
С решението на Министерския съвет се стартира и работата по подготовка на инфраструктурата за настаняване на личния състав и техниката на модула. В изпълнение на това беше разработен цялостен инфраструктурен проект и предстои провеждане на процедура за избор на фирма-изпълнител.
Финансовите средства за реализирането на този проект са осигурени от НАТО, като част от инвестициите в сигурността за страните членки. По план проекта трябва да бъде изпълнен до началото на 2015 г. Същевременно СКС разработи график за подготовка на личния състав от модула.
Първата част от подготовката включваше обучение по английски език. Съгласно графика, в периода 2012 – 2013 г. военнослужещите преминаха през множество езикови курсове, в следствие на което към настоящия момент 93% от личния състав на модула притежава валидни сертификати за владеене на английски език.
Втората част от подготовката на национално ниво включваше обучение по информационни мрежи, като за целта бяха организирани специализирани курсове (CISCO Networking Academy), I и II семестър. Съгласувано с КИС групата на НАТО и с командването на 2 свързочен батальон в Неапол, през 2013 г. и 2014 г. бяха организирани над 30 различни специализирани едноседмични и двуседмични курсове в Училището на НАТО по КИС в Латина, Италия. За затвърждаване на придобитите теоретични знания бяха организирани и 7 едноседмични практически курса в района на румънския DCM-E в Букурещ. През 2014 г. военнослужещи от модула взеха участие и в две учения на НАТО, като отговорностите им бяха за изграждане и поддържане на реалните комуникации на участниците.
Третата част от подготовката беше насочена към осигуряване обучение в сержантски колеж и повишаване във военно звание за част от войнишкия състав. Организираха се и курсове за придобиване на допълнителни категории за управление на моторни превозни средства, поради факта, че автомобилната техника на модула е оборудвана с ремаркета.
Цялата тази езикова и специална подготовка не остана незабелязана от представителите на КИС групата на НАТО. Това позволи да се ускори графикът за получаване на техниката от НАТО и на 14 март 2014 г. пристигна първата част от имуществото на българския DCM-F. След получаването на техниката, ежемесечно се провеждат петдневни практически тренировки в района на Горна Малина.
Целта на подготовката е до края на 2014 г. DCM-F да постигне Начална оперативна готовност (Initial Operational Capabilities – IOC), а до средата на 2015 г. и Пълна оперативна готовност (Full Operational Capabilities – FOC). Това е продиктувано от бъдещите задачи на модула за участие в операцията на НАТО в Афганистан през втората половина на 2015 г., когато е планирано българският модул да осигури комуникациите на щаба на НАТО в Кабул за период от шест месеца.
Участието в операцията на НАТО Active Fence в Турция е още едно доказателство, че военнослужещите от българския DCM-F вече притежават необходимата подготовка за самостоятелно изпълнение на задачи в многонационална среда.
Наличието на модул за КИС на НАТО на наша територия, като цяло ще спомогне за следене на тенденциите в КИС на съюзно ниво и по този начин ще се осигури пълна оперативна съвместимост при провеждане на съюзни операции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани