Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Стоян Балабанов, Директор на института по отбрана: Борим експлозивите в партньорство с Тринити Колидж

[post-views]
О. з. полковник Стоян Балабанов
О. з. полковник Стоян Балабанов

Работна среща по проект HOMER, организирана от Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров” беше проведена в Информационния център на МО. Проектът се осъществява по Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности и има за цел откриване и противодействие на импровизирани взривни устройства.
О. з. полковник Стоян Балабанов е ръководител на проекта и директор на Института по отбрана, в който има дългогодишен стаж. Балабанов е работил по редица проекти на НАТО в института, координатор е на Организацията за наука и технологии на НАТО, представител на България в Борда за наука и технологии на Алианса.

 Нека внесем малко повече яснота, полковник Балабанов, около проекта HOMER. За какво точно става дума?

-Проектът, по който работим в момента, е по 7-а рамкова програма на Европейската комисия. Нарича се HOMER, което означава Home Made Explosive – буквално от английски: Експлозиви, направени у дома с подръчни средства. Това са така наречените експлозивни взривни устройства, които се приготвят извън фабрики, заводи или лаборатории. Те се изготвят предимно от терористи и се използват за атентати, какъвто имаше и в Бургас, който пряко засегна България.

А какви превенции и дейности включва проектът?

-Целите са комплексни. Нашият институт заедно с още девет организации от 8 европейски държави успя да се пребори и да вземе участие в този проект. Това постигнахме, благодарение на нашата акредитация, която е национална, а оттам и европейска, тъй като България е страна-членка на ЕС. С декларираните наши възможности в областта на експлозивите и боеприпасите, а също така и в областта на информационните системи, тъй като целта на този проект е в цялото интернет и медийно пространство да събере начините за приготвяне на такива импровизирани взривни устройства и да ги класифицира в специално разработвана по линията на проекта база данни. Други наши партньори в този проект са полицията на Северна Ирландия, Тринити колидж в Дъблин, Националната гвардия на Испания, една белгийска и една израелска фирми и една лаборатория на Бундесфера в Германия, които са специалисти в тази област.

Как се работи днес срещу тероризма, разработвате ли някакви специфични методики?

-Вече сме в осмия месец на проекта. Навсякъде съществуват препоръчани рецепти за изготвяне на експлозиви – и в Youtube и Twitter, изобщо навсякъде в интернет. И всеки, който чете на английски и на други езици, как да си направи някакво взривно устройство, може да си намери експлозивни вещества, да ги затвори в една тенджера, да я сложи някъде и с джиесем да я взриви и да причини значителни вреди. Последваща цел на проекта е освен да открие, къде точно в електронното пространство са разположени тези рецепти, също така и да разкрие хората, които в интернет комуникират помежду си и организират производството на такива. Това се извършва с информационни методи, ние там имаме сериозно участие, както и в областта на експлозивите, тъй като разполагаме с най-добрите специалисти в МО. По проекта работят в момента 20 души, всички с научни степени, доценти, професори. Друга цел на този проект е да бъде разработена методика за откриване на скрити вещества, т. е. детектирането им, на тяхното местоположение, било то в полето, било то в куфари, стремежът е да бъдат открити в най-голям обсег.

Как се финансира проектът HOMER?

-Той е на стойност около 3,5 млн. евро и се финансира основно от останалите ни 10 партньори. Нашият институт финансира 290 хил. евро, доставени от националните фондове за научни изследвания към МО. Сега очакваме да получим само договора и първото финансиране от страна на държавата. Това са пари, които ще бъдат изразходвани преди всичко за научни изследвания, за хонорари на тези, които работят – един отличен начин за стимулиране на хора като нас, които са на държавна заплата, в свободното си време, в което искат да се развиват и да изкарат допълнителни средства, държа да подчертая – далеч по-малко от една средна месечна заплата, но да кажем между 300 и 600 лева, за да допълни семейния си бюджет. Задължително за желаещите участници е да владеят английски език на изключително добро ниво, защото всички материали, които се изготвят, са на английски.

Най-ново

Единична публикация

Избрани