Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел отложи решението на сложно уравнение

[post-views]

Европейските ръководители не успяха да постигнат на нощното заседание срещу четвъртък споразумение за номинациите за висшите постове в ЕС. Те ще направят нов опит в края на август.
Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки си дадоха срок до следващата среща на върха на 30 август да постигнат компромис за имената на председател на Съвета на Европа и на нов върховен представител на Съюза по външната политика и сигурността. Според Херман Ван Ромпой, това не е драматично, а нормално при такъв вид деликатна операция.
Германският канцлер Ангела Меркел е убедена, че това ще стане постепенно и на етапи. Уравнението е сложно поради необходимостта да се спазва баланс в посока ляво-дясно, север-юг, изток-запад, мъже-жени, както и между поколенията.
Стана ясно и че Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика. Новината дойде в Брюксел от премиера Пламен Орешарски преди началото на съвет на лидерите от Европейския съюз, на който те трябваше да решат кой да заеме поста. Европейските ръководители, обаче, не успяха да постигнат споразумение за номинациите за ръководители на ЕС.
Срещата на върха приключи без споразумение за имената на бъдещите върховен представител на Европейския съюз за външната политика и председател на Европейския съвет. Държавните и правителствени ръководители ще се срещнат отново на извънредна среща на върха в края на август. Участниците на срещата са на мнение, че е по-добре да няма споразумение сега, тъй като все още не е възможно да се разберат за пакет номинации.
А балансът наистина е извънредно труден поради необходимостта да се спазва в посока ляво-дясно, север-юг, изток-запад, мъже-жени, както и между поколенията. По повод днешната си среща с новоизбрания председател на ЕК Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът. Освен персонални кандидатури, очевидно високите постове ще се разпределят и по политически семейства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани