Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В първото заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея участваха министърът на отбраната Ангел Найденов, който е негов председател, министърът на културата Петър Стоянович, областни управители, директорите на Националния военноисторически музей и на Националния исторически музей доц. д-р Соня Пенкова и проф. д-р Божидар Димитров, председателят на Държавната агенция за архивите Иван Комитски, началникът на Военната академия „Г. С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, контраадмирал Георги Фиданов – съветник на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военна сигурност, представители на военно-родолюбивите организации в страната, на Българския културен клуб – Скопие и на Българския Македоно-одрински революционен комитет – 2013 Илинден-Преображение.

Завършва поредното възстановяване на военно гробище на територията на Република Македония, което е още един знак за отношението на Министерството на отбраната към тези символи, съхранили паметта за славата на Българската армия и за всички скъпи жертви, дадени във войните за национално обединение и реализирането на националния идеал от българската държава.
Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов при откриването на първото заседание на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея (2014 – 2018 г.).
Той отбеляза още, че макар и загубила тази война Българската армия остава непобедена и България е единствената балканска държава, чиято столица не е превземана от чужда армия във войните през 19-ти и 20-ти век, както няма и нито една загубена битка и нито едно пленено бойно знаме.
В тази война са се сражавали за родината близо милион български войници като сто хиляди от тях остават завинаги по бойните полета. В знак на признание към техния подвиг са издигнати над 2500 паметника на повече от 1500 български военни гробища в чужбина, които за съжаление днес са потънали в руини и донякъде в забрава, каза министърът на отбраната.
Той посочи още, че десетилетия наред Първата световна война беше незаслужено пренебрегвана при отбелязването на годишнини, свързани с бойната слава. В последните години в обществото все повече нараства интересът към подвизите на българските воини и на Българската армия във войните за национално освобождение и обединение.
Министър Найденов подчерта, че неизменната цел на Националния комитет е съхраняването на паметта за събитията свързани с Първата световна война и българското участие в нея. За опазването на историческата ни памет е важно да се припомнят главните действащи лица, паметните места на бойната слава, битките и сраженията, както и да се възстановяват военните паметници и да се честват героите, сражавали се и загинали за България. Националният комитет има и трудната задача да промени негативното обществено мнение в близки балкански, а и в някои европейски страни за участието  на българските войници във военни действия и дейността на Българската армия на територията на съседни страни. За тази цел в комитета е включена и автентична неправителствена организация от съседна страна – Българският културен клуб в Скопие.
Министър Найденов посочи, че включването в комитета на граждански и военни институции ще осигури научната тежест на честванията, а военно-патриотичните съюзи са призвани да организират не само запасното воинство, но и всички, които тачат и милеят за българската бойна слава. Той подчерта, че за първи път в Националния комитет са включени всички областни управители.

Най-ново

Единична публикация

Избрани