Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ със сурови санкции срещу Русия

[post-views]

САЩ въвеждат най-мащабните си санкции срещу Русия до този момент във връзка с Украйна, съобщи Юронюз.
Рестрикциите включват ключови институции, както и банковия, енергийния и отбранителния сектори. Официални представители ги определиха като най-тежките наказателни мерки към момента на Вашингтон във връзка с интервенцията на Москва в Украйна, пише „Ню Йорк Таймс“.
Ударените от САЩ руски компании са едни от най-важните за руската икономика.
„Роснефт“, собственост на държавата и се управлява от съветник на президента Путин, е най-големият петролен производител в страната. „Газпромбанк“ е финансовото рамо на „Газпром“, която също се управлява от съюзник на Путин. САЩ също удариха финансовата институция VEB; руската енергийна компания OAO „Новатек“, компанията за производство на оръжия ОАО „Концерн ПВО „Алмаз – Антей“.
Американският президент Барак Обама заяви по повода, че Русия трябва да се научи да приема последствията от своите действия: „Предприемаме тези санкции след консултации с нашите европейски съюзници. Те се срещнаха в Брюксел, за да уговорят по-нататъшните си действия и това, което очакваме е, че руските лидери ще видят още веднъж, че действията им срещу Украйна имат последствия. Като например отслабване на руската икономика и увеличаване на дипломатическата изолация”.
В отговор руският президент Владимир Путин предупреди, че толкова, колкото руската икономика ще бъде засегната и американската. „Имайки предвид мерките, аз вече казах, че те ще имат ефекта на бумеранг и няма съмнение, че тази ситуация ще доведе до замръзване на руско-американските отношения”, каза Путин.
Обявеното от Обама решение е по-твърда крачка срещу Русия за разлика от действията на европейските партньори. На срещата на Европейския съвет в Брюксел в нощта срещу сряда лидерите на ЕС отказаха да подкрепят американските мерки и вместо това приеха план за блокиране на нови заеми за развитие за Русия и заплашиха да разширят списъка със санкционираните длъжностни лица.
„Уолстрийт джърнъл” съобщи, че американският бизнес е притеснен, че наложените срещу Русия санкции силно засягат интересите на американските компании. От пресслужбата на Националната промишлена асоциация обявиха, че компаниите са разочаровани. От Търговско-промишлената палата на САЩ многократно се обявяваха против нови санкции срещу Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани