Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хамас нарушиха примирието

[post-views]

Петчасовото примирие между Израел и палестинците беше нарушено, след като от територията на Ивицата Газа бяха изстреляни три снаряда, съобщи БиБиСи.
Атаката дойде едва два часа след влизането в сила на няколкочасовото хуманитарно примирие, обявено от Тел Авив и Хамас. Снарядите са попаднали в региона Ешкол, който граничи с южната част на Ивицата Газа.
Примирието беше предложено от ООН и трябваше да продължи пет часа, за да може жителите на град Газа да бъдат снабдени с провизии. По-рано израелската армия предупреди, че ще отговори незабавно ако има атака по време на примирието.
В сряда армията на Израел обяви, че ще активизира офанзивата срещу терористите от Хамас, след като те отхвърлиха предложението за прекратяване на огъня и продължиха ракетния обстрел срещу израелската територия. В тази връзка армията призова 100 000 палестинци да напуснат домовете си в граничните райони на Ивицата Газа.
Предупреждението се отнася до жителите на районите Шиджаия и Зейтун, разположени източно от Газа. Позовавайки се на военен източник, израелският сайт Yedioth Ahronoth съобщи, че до палестинците са изпратени около 100 000 SMS-съобщения, предупреждаващи за подготовката на нови удари.
Репортери на АФП са видели да падат флаери над град Газа. На листовките се отбелязва, че армията ще проведе „въздушни удари по терористични обекти“ в града заради „големия брой изстреляни ракети към Израел“ от района.
Подобно послание е изпратено и в северната част на Газа. „Евакуацията е за ваша сигурност“, пише на флаера, предупреждавайки жителите да не се връщат по домовете си, докато не бъдат уведомени за това.
Подобни послания имаше и неделя, което доведе до евакуацията на 17 хиляди души, които потърсиха подслон в училища на ООН. Предупрежденията идват на деветия ден от израелската „Операция защитно острие“, която има за цел да спре изстрелваните от Газа ракети към еврейската държава.
Междувременно беше съобщено за сирени в Тел Авив след безпрецедентен бараж от ракети към столицата. „Железен купол“ е прихванал 4 ракети над столицата.
Във вторник премиерът Бенямин Нетаняху каза, че предпочита разрешаването на конфликта да се случи „по дипломатически път”, но действията на Хамас не му оставят друг избор, освен да активизира военната кампания срещу тях. „По-добре всичко да се разреши по дипломатически път, именно това и се опитвахме да направим, след приемането на предложението на Египет за примирие. Но Хамас не ни остави избор, освен да разширим и активизираме кампанията срещу него”, каза Нетаняху.
По-рано Египет предложи прекратяване на бойните действия в палестинската територия сутринта на 15 юли. Но Хамас отклони договора за примирието в Ивицата Газа с Израел, докато не бъде подписано цялостно споразумение за прекратяване на огъня.
Във вторник в резултат на ракетен обстрел в близост до граничния пункт „Ерез” загина един израелски гражданин. Това е първата израелска жертва от началото офанзивата миналата седмица. В същото време броят на жертвите на израелските въздушни удари в Газа достигна 200 души. Над 1530 души са ранени. От 8 юли до сега са изстреляни около 1000 ракети срещу Израел, а еврейската държава е провела около 1750 въздушни удара по цели в Ивицата Газа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани