Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Златен век” за посланика на Франция

[post-views]

Министърът на културата д-р Петър Стоянович награди с най-високото българско отличие в областта на културата – почетен знак „Златен век” огърлие, извънредния и пълномощен посланик на Република Франция в България Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан на официална церемония в Тронната зала на бившия Царски дворец /Национална художествена галерия/, в която в момента гостува впечатляващата изложба „Метаморфози” на Огюст Роден.
Френският посланик беше награден с най-престижното отличие на българското Министерство на културата за неговия голям принос и заслуги в развитието на културното сътрудничество между страните ни. Той притежава всички качества на съвременния дипломатически мъж – блестящо образование, огромен опит, широта на възгледите, много точна преценка на ситуациите, отбеляза в словото си министър Стоянович.
Френският дипломат благодари за високото отличие и отбеляза, че културата е най-добрият начин да се сближават народите. Той отбеляза също, че мащабните изложби с творби на Жул Паскин и на Огюст Роден, представени в София, са важна част от тази културна политика на взаимодействие между страните ни. Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан допълни на церемонията, че през м. април 2015 г. гостите на Лувъра ще могат да видят първата изложба за Тракийската цивилизация, която ще гостува в прочутия музей в продължение на 4-5 месеца. Очакванията ми са, че за тези месеци изложбата с тракийските съкровища в Лувъра ще има поне 4-5 милиона посещения, посочи в заключение Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Най-ново

Единична публикация

Избрани